În emisiunea „Părinți Prezenți” de la DC News TV, psihologul clinician Violeta Mihalașcu a discutat despre tendința părinților de a face comparații între generații („Pe vremea mea…”) și de ce acest obicei nu este benefic pentru copii.
Deceniile au trecut, iar cerințele s-au schimbat
În cadrul interviului, Violeta Mihalașcu a remarcat că lumea s-a schimbat atât de mult în ultimele decenii încât comparațiile între generații nu-și mai au locul, făcându-i de multe ori pe cei mici să se simtă prost sau inadecvat.
„Problematic e că copilăria din trecut e în trecut, iar cea din prezent e aici. Observăm și noi ce diferențe majore au apărut în 20 de ani, în 30 de ani. Și în 10 ani. Astfel că toate lucrurile sunt atât de diferite, încât noi nu putem să comparăm mediul în care cresc acești copii cu mediul în care am crescut noi.
Cerințele societății față de copiii de acum și cerințele societății față de copiii de acum 20-30 de ani sunt total diferite. Sunt niște comparații nerealiste între mere și pere. Și când am zis cum influențează mediul copiii de astăzi, m-am referit și la abilitățile lor, la cum se dezvoltă. Vorbim aici de capacitatea de concentrare, de puterea atenției, de limbaj, de cât de bogat în stimuli este mediul lor față de ce se întâmpla acum 20-30 de ani.
Comparația este foarte dezechilibrată și realmente nu are rol decât de a-l face pe copil să se simtă inadecvat. Altfel, ai putea să îi pui limite mai realiste în legătură cu lucrurile care te deranjează, fără să-l faci să se simtă prost. De exemplu: nu putem să cumpărăm atâtea jucării sau nu poți dormi la prietenii tăi pentru că nu este vârsta potrivită să faci lucrul acesta, decât să îi facem să se simtă prost și să avem o comparație nerealistă între generații. Că eu nu făceam asta pe vremea mea. Poate nu era nici o opțiune să cer atâtea jucării”, a spus Violeta Mihalașcu.
Comparațiile între generații fac mai mult rău decât bine
Specialista a mai explicat că, de multe ori, astfel de comparații îl fac pe copil să se simtă nepotrivit, gândindu-se că, dacă părintele a reușit în trecut, și el ar trebui să poată face la fel.
„Și cum afectează aceste comparații cu generațiile trecute percepția copilului asupra propriei valori?”, a întrebat moderatoarea emisiunii.
„Cred că îl face să se simtă inadecvat. Adică, dacă mama a putut, ar fi trebuit să pot și eu – asta o să gândească copilul. Copilul nu poate să vadă imaginea de ansamblu, el n-a trăit în vremurile acelea, cu siguranță nici n-a citit despre ele. El doar ia de bun ce aude la părintele lui, pe care îl iubește și îl respectă, și care este reperul lui în viață. Astfel că, dacă mama sau bunica face o astfel de afirmație, posibil ca cel mic să vină cu lucruri negative la adresa lui: «Înseamnă că nu sunt capabil»”, a răspuns psihologul.