La emisiunea Culisele Justiției, difuzată pe DCNewsTV, a fost prezentă judecătoarea Cristina Drăghici. Ea a adus în discuție felul în care se raportează românii la sistemul judiciar din țara noastră și cât de important este acest aspect pentru felul în care li se face oamenilor dreptate.
Conform cifrelor pe care le-a expus, lucrurile stau mai bine decât am fi putut să ghicim. Românii par să își reconfigureze încrederea în această instituție, esențială pentru un bun mers al societății.
Încrederea oamenilor „nu este chiar atât de fragilă precum ar părea la prima vedere. Potrivit tabloului de bord privind justiția în Uniunea Europeană pe 2024, percepția românilor asupra independenței sistemului judiciar s-a îmbunătățit. Potrivit sondajului, 52% dintre respondenți au arătat că independența este una bună și chiar foarte bună, față de 37% corespunzător sondajului din 2020. Putem observa că 4 ani s-a înregistrat o creștere de 15% procente în ceea ce privește încrederea în sistemul judiciar”, a declarat Cristina Drăghici-Nedelcu.
Cum se consolidează încrederea în justiție
Judecătoarea afirmă faptul că acest lucru a fost posibil prin munca fiecărui coleg de-al său în parte.
„Cred că asta se datorează într-un efort individual al fiecărui judecător. Preocuparea noastră, la nivel individual, este să sădim în cetățean încrederea că este ascultat și că hotărârea care se dă este una legală și temeinică, aceasta este o preocupare individuală dar și la nivel de sistem. Deși asociațiile magistraților au luptat fervent în această direcție, tocmai prin dialogul permanent cu celelalte instituții permanente ale statului în vederii salvgardării independenței judecătorului și, de asemenea, în ideea faptului că o importanță enormă o are principiul separației și echilibrului puterilor în stat în baza căruia funcționează statul de drept.
Independența judecătorului implică ca activitatea lui să nu fie perturbată de ceilalți exponenți ai statului iar ea să fie percepută la adevărata ei însemnătate de către cetățean, dar percepută în condițiile în care i se livrează informația în mod corect, iar aici intervin factorii perturbatori”.