Cea mai recentă ediție a emisiunii „România are nevoie de tine, implică-te” o aduce în fața publicului DCNews pe Andreea Ember, membru fondator activ în asociația Ro Solidaritate.
Sloganul asociației este „Sprijin pentru copiii românilor de pretutindeni și pentru un viitor cu valori sănătoase”. În acest context, Andreea Ember a dat câteva detalii despre românii din Franța, nu doar pentru că ea este unul dintre ei, dar mai ales pentru a oferi o viziune asupra percepției generale a românilor plecați peste hotare despre alegerile din România.
O schimbare esențială
„Este destul de trist pentru că cei care nu au găsit reprezentare este pentru nu au auzit de cealaltă parte a ofertei politice despre care nu prea se vorbește în mass-media. Bineînțeles că partidele mici încearcă să iasă la suprafață prin mediul online dar este destul de greu atunci când nu ai resursele financiare necesare iar cei care sunt la butoane în România au tot bugetul necesar pentru a face tot ceea ce își pun în plan.
Cred că asta este doar o fază de moment și că va veni timpul în care celelalte partide vor reuși, doar că va dura ani de zile. Este un lucru care nu se poate face pentru alegerile care urmează. Cred că este nevoie ca cetățeanul să vadă mai mult decât ceea ce vede la suprafață”, a spus fondatoarea RO-Solidaritate.
Un mic experiment
Andreea Ember a făcut un studiu de caz în care a analizat opinia românilor plecați despre mediul politic din țară. Concluzia este că mulți dintre ei sunt dezamăgiți, lucru care justifică „votul de răzbunare” despre care se vorbește tot mai des.
„Am făcut un mic tur în comunitățile de români din Paris iar mulți dintre ei nu știau că există alte partide în afară de cele mari pe care le cunoaștem deja, știau maxim trei partide. Mulți tineri nu se simt reprezentați, simt că nu se vor mai întoarce în România și tot mai puțini vor să studieze în România. Pentru cei care au crescut aici este de neconceput că nu cunosc de existența unei oferte politice în care drepturile omului să primeze, dincolo de celelalte aspecte. Pentru fiecare dintre ei este importantă cultura românească pentru că se simt români și nimeni nu ar vrea să își piardă moștenirea culturală și obiceiul de a vorbi limba română. Există o luptă interioară în fiecare dintre ei pentru că au o frustrare și își imaginează o țară cu o clasă politică care să schimbe ceva. Dezamăgirea lor vine din faptul că de 30 ani avem aceleași partide care se învârt la masa deciziilor” a declarat aceasta.
Exemplul Franței
Cât despre ce ar trebui să facă toți românii în privința alegerilor, ea a dat exemplul francezilor. Aici, oamenii, schimbă totul de la rădăcină.
„În Franța, deși au această cultură a votului împotrivă, au și dorința de a schimba. Dacă cumva după 4 sau 8 ani, nu schimbă doar candidatul, fie că e vorba de alegeri prezidențiale, parlamentare sau europene, ei schimbă tot partidul, votul lor se îndreaptă spre un alt partid. De când sunt de 16 ani în Franța, puterea nu a fost acaparată de același partid timp de 16 ani. O altă mentalitate care mi se pare destul de importantă și pe care o întâlnesc la locul meu de muncă, în cadrul Ministerului Culturii din Franța, este faptul că, indiferent cine vine la putere, dacă un om în cadrul unei instituții publice este competent, evaluarea este impecabilă și își duce obiectivele la bun sfârșit, el nu este schimbat. De aceea reușesc să evolueze în anumite instituții și să progreseze în diferite programe. Acest lucru nu se întâmplă la noi, pentru că imediat ce se schimbă Guvernul, fie că este liberal sau socialist, el își schimbă și oamenii, își pun oamenii lor fără să își pună întrebarea dacă sunt competenți”, a mai spus Andreea Ember.