Andreea Ember, membru fondator activ în Asociația Ro Solidaritate, a fost invitată în emisiunea „România are nevoie de tine, implică-te”, unde a vorbit despre dezamăgirea românilor față de clasa politică și tendința acestora de a vota din răzbunare sau de a nu participa la alegeri. 

Dezamăgiți, românii votează acum din răzbunare 

Întrebată cum convingem românii să meargă la vot, având în vedere numărul scăzut de la ultimele alegeri, Andreea Ember, membru fondator activ în Asociația Ro Solidaritate, a răspuns: 

„Este o întrebare destul de dificilă, pentru că românii și-au pierdut oarecum încrederea (în politicieni – n.r.). Noi am avut un val de implicare civică în 2019-2020, când s-au cerut o grămadă de lucruri care nu au fost duse până la bun sfârșit. Există în momentul acesta o dezamăgire generală.  

Oamenii votează acum sau un vot de răzbunare și votează populismul și extremismul, ceea ce este destul de trist sau nu votează. Deloc! Iar oferta culturală care propune ceva mai liniștit, mai decent, și mai puțin populist nu prea iese în față, deoarece, în România, avem cultura asta că tot ceea ce este senzațional trebuie scos în față. Asta este drama micilor partide politice care s-au născut de curând”. 

Nu te regăsești în niciun candidat? Iată ce opțiuni ai la vot 

Ember a remarcat că mulți români nu se simt reprezentați de candidați și preferă să nu voteze, în loc să-și exprime nemulțumirea la urne. Ca soluție, ea a sugerat fie alegerea „celui mai puțin dăunător candidat”, fie anularea votului, ca un semnal clar că societatea nu se simte corect reprezentată. 

„Eu cred că nu avem nicio scuză și că oricum ne alegem ceea ce ne reprezintă, indiferent care vor fi rezultatele acestor alegeri. Chiar și lisa la vot este un rezultat al votului. Eu le spun tuturor că atunci când nu simți că ai ceva de ales, soluția nu e să stai acasă. 

Ori te duci și alegi ceva ce poate să fie mai puțin dăunător societății în care trăim, ori te duci și îți anulezi votul. Eu cred foarte puternic că atunci când ai 20% din numărul total de voturi anulate, este un impact destul de mare asupra a ceea ce înseamnă alegeri, fie că este vorba despre cele parlamentare sau prezidențiale.  

Societatea ar trimite un mesaj printr-un astfel de rezultat, și anume că nu se simte reprezentată și că nu are un vot pe care să-l poată acorda cu încredere. 

Din păcate, noi preferăm să stăm acasă și, atunci, mesajul nu ajunge la aleșii noștri. Cred că și reacția lor ar fi alta. Cred că ar zice: «Oamenilor nu le este lene să iasă la vot, dar pur și simplu nu au cu cine să voteze». Din păcate, încă nu suntem suficient de implicați civic”, a spus Andreea Ember la DC News TV.