În cadrul emisiunii „DC Conducem” de la DC News TV, expertul auto Titi Aur a discutat despre un incident în care un trotinetist a trecut pe roșu, fiind lovit ușor de o mașină.

Pentru cine este roșul de la semafor?

Titi Aur a subliniat că scena reprezintă o lacună a sistemului educațional și că lipsa campaniilor de informare rutieră pune în pericol atât trotinetiștii, cât și șoferii:

„Amândoi circulă perfect legal, niciunul nu a greșit cu nimic. Vă spun și de ce. Șoferul nu a greșit fiindcă avea prioritate, iar trotinetistul a respectat tot ceea ce a fost învățat. A învățat să meargă pe carosabil cu trotineta, doar atât a fost învățat. Nu i-a spus nimeni că acel «bec roșu» înseamnă că trebuie să oprească. Sunt convins că dacă îl întrebăm pe trotinetist dacă a văzut semaforul roșu va spune «Ba da, l-am văzut, nu știam că trebuie să opresc, nu mi-a spus nimeni».

Filmarea aceasta este un caz de studiu pentru Ministerul Educației. Trebuie mers la Minister și să arătăm «Uitați, asta produceți voi». În afară de faptul că poliția sau ONG-urile fac din când în când acțiuni prin școli, cetățeanul nu beneficiază de astfel de informații. Chiar și dacă a fost informat o dată, nu l-a mai tras nimeni de mânecă în formulă de campanie să i se zică «Vezi că ești în pericol! Vezi că dacă dă o mașină peste tine te doare, nu este bine». Să fii lovit cu mașina doare. În afară că zgârii mașina celuilalt, te și doare pe tine”.

Banii de campanie merg în alte direcții

În loc de campanii costisitoare dedicate altor instituții, Titi Aur sugerează redirecționarea fondurilor către informarea și conștientizarea participanților la trafic despre pericolele nerespectării semnelor de circulație, cum ar fi ignorarea semaforului roșu.

„Din fericire, victima s-a ridicat, este un caz relativ simplu. Dar modul în care a evitat semaforul atât de nonșalant pentru mine nu înseamnă decât că este complet needucat din acest punct de vedere. Eu mai am o problemă, de data aceasta cu bugetul, cu banii. Vedem o campanie pe toate televiziunile ni se spune că Biroul Electoral Central (BEC) este nemaipomenit, să avem încredere în el. Ce înseamnă acea campanie, din punctul meu de vedere?

Sunt niște bani de la bugetul statului sau din diferite locuri. Ne transmit nouă, populației, că BEC-ul este nemaipomenit. Dar de ce nu se duc acei bani pe niște campanii prin care să i se transmită celui din filmare că la semaforul roșu trebuie să oprești. Nu avem bani pentru asta”, a adăugat Titi Aur la DC News TV, în cadrul emisiunii „DC Conducem” realizată de Florin Răvdan.