În cea mai recentă ediție a emisiunii Părinți Prezenți, Violeta Mihalașcu, psiholog clinician, a vorbit despre obiceiul părinților de a face comparații între copii, explicând cum afectează acest obicei dezvoltarea celor mici și de ce ar trebui evitat.
Comparația între copii nu este benefică!
Specialista a subliniat importanța de a lăuda efortul depus, nu doar rezultatele, deoarece fiecare copil are abilități și capacități diferite. Mihalașcu a evidențiat că un copil care muncește mult pentru a obține un calificativ bun nu ar trebui comparat cu unul care, deși are rezultate mai bune, poate a depus mai puțin efort.
În loc să ne concentrăm pe trăsături înnăscute, cum ar fi inteligența sau frumusețea, ar trebui să ne axăm pe abilitățile pe care copilul le poate dezvolta prin muncă și perseverență.
„Părinții mai pot lăuda efortul depus într-o activitate decât rezultatul, pentru că rezultatul poate să fie diferit. Dar, dacă eu am muncit pe brânci ca să iau un Bine, și un copil care e foarte inteligent și a fost la fotbal toată ziua, dar a luat Foarte Bine, degeaba compari rezultatele! Pentru că asta este capacitatea mea, dar eu am muncit ca să obțin calificativul respectiv.
Și munca asta construiește abilități importante, care, mai târziu, în anumite contexte potrivite, pot să ducă la rezultate bune și foarte bune. Și asta îl ajută pe copil să se concentreze pe ce poate el să facă. Un copil care nu s-a născut cu un IQ peste medie nu poate să și-l crească peste medie.
Poate să fie foarte muncitor și să profite de IQ-ul pe care îl are și să-l crească cu 10 puncte pe an, maximum. Și, la fel, nu poți să-i spui unui copil care nu s-a născut cu o frumusețe uimitoare lucruri de genul: «Tu de ce nu ești la fel de frumos?». Adică, trăsăturile astea statice, înnăscute, nu-și au rolul în comparație și atunci ne concentrăm pe celelalte abilități pe care le putem dezvolta”, a spus Violeta Mihalașcu la DC News TV.
Ce impact are acest obicei în dezvoltarea copiilor?
„În principal, nu ne ajută să ne dezvoltăm, pentru că ne face să ne tot uităm în jur să vedem ce au făcut ceilalți. Apoi, ne simțim foarte puțin acceptați de părinții noștri când tot timpul suntem criticați, puși pe locul doi, și tot timpul cineva este mai bun, a reușit mai bine.
Acest lucru nu ne ajută să ne dezvoltăm abilitățile care pot fi dezvoltate. Ne dezvoltă anxietatea, hiperatenția la detalii de tipul «Ce a zis vecina?», dar nu ne dezvoltă puterea de concentrare.
Dacă doar sunt comparată cu o vecină și cu rezultatul ei final, fără să știu și munca, efortul și cum a ajuns ea la rezultatul respectiv, comparația realmente nu mă ajută pe mine să mă îmbunătățesc”, a subliniat psihologul.