În cea mai nouă ediție a emisiunii #Rezist, de la DC News TV, economistul Mircea Coșea a vorbit despre provocările economice cu care se confruntă Europa, de la dependența de energia rusească până la impactul războiului din Ucraina. Potrivit specialistului, acesta nu va mai dura mult, întrucât Europa nu a reușit să înlocuiască energia rusească – „o energie ieftină”.
Bătrânul continent, în urmă la capitolul modernizare
Mircea Coșea a subliniat că, deși Germania trece printr-o perioadă dificilă, se va redresa datorită capacității sale mari de inovare. Totuși, Europa, în ansamblu, rămâne în urmă în domenii cheie precum IT-ul și cercetarea, elemente esențiale pentru viitorul economic.
„Europa a rămas mult în urmă din cauza viziunii conducătorilor ei – aici mă tem pentru că sunt aceiași conducători, poate că-și schimbă puțin viziunea. Au mizat pe o legătură aproape toxică cu Rusia, doamna Merkel a avut o legătură puternică, luând energie foarte ieftină și plusând în economia germană pe energie ieftină.
Germania este acum în cădere, dar nu va cădea mult și își va reveni, pentru că Germania e o țară cu o putere de inovare, cercetare, foarte mare. Și o să vedeți că, în câțiva ani, lucrurile vor fi iar în favoarea Germaniei.
Dar, Europa a rămas mult în urmă în ceea ce privește modernitatea. Nu are un avans în tehnica modernă, în IT, în tot ce înseamnă cercetare și dezvoltare de nivelul patru al Revoluției Industriale. Deci, situația în Europa e mai complicată. Ceea ce este, însă destul de important, este faptul că, probabil, războiul din Ucraina nu va mai dura atât de mult pe cât zic unii cercetători și analiști politici”, a spus Mircea Coșea la DC News TV.
Cât va mai dura războiul din Ucraina?
Mircea Coșea a afirmat că războiul din Ucraina ar putea să se încheie mai repede decât se preconizează, deoarece Europa a înțeles că nu poate renunța complet la energia rusească. Deși încearcă să găsească alternative, relațiile energetice cu Rusia continuă „pe sub masă”.
„Eu cred că el nu va mai dura atât de mult pentru că, deocamdată, Europa, care are totuși o forță politică, dacă nu economică, de prim rang în lume, a înțeles că nu poate trăi fără energia rusească. Deocamdată nu s-au făcut progrese în legătură cu substituirea energiei din alte părți. Relațiile vor continua. Și acum, pe sub masă, ca să zic așa, Europa are relații cu Rusia prin importul de energie”.
Economistul a avertizat și asupra creșterii prețurilor alimentare, o problemă care poate destabiliza și mai mult situația economică a regiunii.
„Dar, apare o problemă pe care, până acum, lumea nu a avut-o în vedere, și anume căderea producției agricole. De 14 luni, conform cercetărilor FAO, prețurile alimentare cresc”, a subliniat Coșea.