În cea mai nouă ediție a emisiunii #Rezist, de la DC News TV, economistul Mircea Coșea a vorbit despre măsurile economice pe care orice guvern, indiferent de cine va fi la putere, va fi nevoit să le ia sub presiunea Uniunii Europene (UE). 

Românii, nevoiți să „strângă cureaua” după alegeri? 

Acesta a explicat că, deși o politică de austeritate și creștere a taxelor este necesară pentru reducerea deficitului, aceasta nu va fi aplicată imediat după alegeri. Mai întâi, ne putem aștepta la majorări ale taxelor locale și la o reducere a cheltuielilor în sectorul bugetar. 

„Oricine ar veni la guvernare, orice partid va trebui să ia măsuri, pentru că va fi sub presiunea Uniunii Europene. Este acest acord care se va face, pe baza unei discuții, peste câteva zile, la Bruxelles, pentru că trebuie să reducem deficitul. 

Însă, după părerea mea, această politică de austeritate, până la urmă, de ridicare a taxelor și impozitelor, nu va fi practicată imediat după alegeri, ci, probabil, în a doua jumătate a anului viitor. Vom asista, prima dată, la o creștere a taxelor locale – taxă pe locuință, taxă pe parcare, spre exemplu, pe tot ce înseamnă plan local – și se va începe o politică de reducere a cheltuielilor în sectorul bugetar. 

Asta înseamnă că se vor mai reduce niște agenții, niște comitete, fel de fel de instituții care au pus în mișcare niște politicieni care au lipit afișe și acum trebuie să aibă și ei o funcție pe undeva. Nu foarte multe, dar vor fi, pentru a arăta Uniunii Europene că s-a început acest proces. 

Dar nu vom scăpa de o reformă fiscală – asta trebuie să fie făcută, până la urmă. Însă, va fi făcută, probabil, în mod gradual. Nu cred că se va începe cu ridicarea TVA-ului, pentru că ar fi dezastruos, ar fi o scădere a puterii de cumpărare într-o măsură în care, probabil, și românii, care sunt niște oameni calmi, ar ieși în stradă în număr mare. Și nu, nu cred că lucrul acesta se va întâmpla imediat”, a explicat economistul la DC News TV. 

Ce se va întâmpla cu prețurile de la raft?

Prețurile din magazine vor continua să crească, iar românii vor simți inevitabil acest impact, avertizează expertul. Creșterea costurilor de producție, taxele mai mari, prețurile ridicate la energie și inflația necontrolată se vor reflecta în scumpirile de la raft. 

„Încet, încet, se vor aplica anumite măsuri pe care noi, cetățenii, le vom resimți la așa-numitele prețuri de la raft. Tot ceea ce înseamnă o reducere a puterii de cumpărare se traduce în faptul că cei care produc au costuri mari, impozite mari, la care se adaugă costul foarte mare al energiei, la care se adaugă inflația, care nu e încă stăpânită, la care se mai adaugă și dobânzile la creditele pe care le iau pentru dezvoltarea producției. Toate astea, până la urmă, merg în prețurile de la raft. 

Vom suferi, cred eu, în iarna aceasta, la prețurile la energie, pentru că aici e o discuție pe care nu cred că o vom câștiga. E de salutat faptul că ministrul Energiei luptă cu Uniunea Europeană ca să mențină plafonarea, dar nu știu în ce măsură va reuși să facă lucrul acesta”, a punctat Mircea Coșea.