În cea mai recentă ediție a emisiunii DC Anima, Sara Turetta, o luptătoare pentru drepturile animalelor, și moderatorul Tudor-Tim Ionescu au discutat despre schimbările privind protecția animalelor în România în ultimii 20 de ani. Deși în orașe s-au făcut pași importanți și animalele au devenit membri ai familiei, realitatea rurală rămâne copleșitoare. 

Cum diferă bunăstarea animalelor în România rurală vs. urbană?

În orașe, animalele au ajuns să fie tratate ca parte din familie, schimbare influențată de creșterea nivelului de trai și educație. Pe de altă parte, în mediul rural, lucrurile au rămas aproape neschimbate, iar condițiile pentru animale continuă să fie dificile din cauza sărăciei și a educației precare. 

„Cum vezi evoluția din 2002 până în 2024 în România? Ce s-a schimbat, cum crezi că au evoluat lucrurile (în ceea ce privește binele și protecția animalelor – n.r.)?”, a întrebat moderatorul emisiunii. 

„Lucrurile au evoluat încet, dar au evoluat în special în orașe, acolo unde nivelul de educație și nivelul de trai a crescut. Acolo chiar vedem cum animalele – căței, pisici – au devenit membri ai familiei, au devenit companioni de viață, indivizi și nu unelte. 

În schimb, din nefericire, zonele rurale nu au înregistrat niciun fel de schimbare, pentru că acolo nivelul de trai este în continuare extrem de scăzut, e sărăcie. Eu vorbesc în special de județul Constanța, pe care îl cunosc foarte bine. 

Noi avem activități pe teren, mergem în sate să sterilizăm căței, dar și să le ameliorăm condițiile de viață. Donăm căsuțe, extindem lanțurile – care n-ar trebui să existe – dar nu poți convinge oamenii să scoată cățeii din lanț. Și vedem, din păcate, că în 22 de ani nu s-a schimbat absolut nimic, decât că se golesc satele, mai pleacă oameni, dar situația animalelor e aceeași”, a răspuns Sara Turetta. 

O nouă atitudine în politică: susținerea drepturilor animalelor

Un lucru îmbucurător este că, în ultimii ani, în politică se observă o atitudine mai deschisă și mai sensibilă față de drepturile animalelor. Reprezentanți din diverse partide se implică activ în rezolvarea problemelor precum suprapopularea animalelor, a observat aceasta. 

„Pe de altă parte, au apărut în politică, ceea ce în urmă cu 20 de ani sau chiar 10 ani nu se prea vedea, oameni foarte sensibili și implicați, în diverse partide. Nu este vorba despre un singur partid, sunt mai multe partide.  

E și o generație nouă, o clasă politică mai tânără, mai destupată, să spunem, căreia nu îi este frică să vorbească despre drepturile animalelor și care este cu adevărat implicată. Unii dintre ei sunt implicați în problema suprapopulării, ș.a.m.d., ceea ce este un semn bun. Nu este suficient, dar totul ține de om, nu de politică, nu de partid”, a adăugat Sara.