Prof. univ. dr. Cristian Gheorghe, medic primar gastroenterologie, a discutat în cadrul emisiunii Academia de Sănătate de la DC News TV despre importanța screening-ului în depistarea cancerului de pancreas, subliniind rolul acestora pentru pacienții cu factori de risc.
„Cel mai accesibil test este cel de sânge, iar o dată la 1-2 ani se poate face o ecografie abdominală”, a menționat jurnalistul Val Vâlcu în discuția cu medicul din cadrul emisiunii Academia de Sănătate de la DC News TV.
Screening-ul își are rolul său
În contextul pacienților cu factori de risc precum obezitate, fumat sau diabet debutat după vârsta de 50 de ani, o ecografie abdominală poate avea valoare diagnostică, spune dr. Gheorghe:
Deși uneori nu se observă leziuni evidente, determinarea markerilor tumorali, cum ar fi CA 19-9, poate fi crucială pentru urmărirea acestor pacienți, a explicat dr. Gheorghe:
„Evident că puse cap la cap și într-un anumit context acestea au o valoare. Dacă un pacient să spunem că este obez, este fumător, are diabet debutat la peste 50 de ani, acest pacient poate să-și facă o ecografie abdominală. Uneori nu se vede practic nicio leziune și poate să-și facă determinări de marker tumoral cum este CA 19-9. Această grupă de pacienți de exemplu trebuie urmărită, iar o ecografie abdominală este binevenită pentru un diagnostic la un anumit grup de pacienți cu limitele metodei, evident”.
Medicul a subliniat că, pentru pacienții cu factori de risc, se recomandă în unele cazuri efectuarea unui CT abdominal. „Mai departe, dacă se găsește ceva la prima examinare, se recomandă rezonanța magnetică sau ecoendoscopia”, a adăugat el, indicând faptul că aceste investigații suplimentare pot oferi informații mai detaliate.
Accesul la tehnologia de ecoendoscopie în România
Întrebat de Val Vâlcu despre disponibilitatea endoscoapelor dotate cu ecograf în România, dr. Gheorghe a evidențiat progresele făcute în ultimii ani. „Dacă prin anii 2000 existau doar trei centre, în momentul de față vorbim de peste 20 de centre unde se poate face”, a menționat el, adăugând că această tehnică este totuși costisitoare și necesită expertiză specială.
Ecoendoscopia este o tehnică modernă care a câștigat amploare în România și, deși necesită resurse semnificative, devine din ce în ce mai accesibilă datorită creșterii numărului de centre care o oferă, a argumentat medicul.