Într-un interviu pentru DC News TV, Dr. Bogdan Valeriu Marțian, șeful secției de chirurgie generală și director medical al Spitalului Clinic SANADOR, a discutat despre simptomele, diagnosticul și tratamentul ulcerului. 

Boala ulceroasă este o afecțiune comună, afectând aproximativ una din zece persoane pe parcursul vieții. Evoluția sa cronică, caracterizată de episoade recurente, adesea sezoniere, și de dureri intense care pot transforma orice masă, oricât de simplă, într-o experiență neplăcută, menține interesul medicilor în căutarea unor metode mai eficiente de gestionare a acestei afecțiuni. 

Ulcerul gastric – simptomatologie și tratament 

Ulcerul este o afecțiune frecventă în populația generală și, în majoritatea cazurilor, vindecabilă. Simptomele specifice, cum ar fi durerea epigastrică, greața, vărsăturile și episoadele recurente din toamnă și primăvară, sunt caracteristice acestei boli.  

Simptomele ulcerului și ale afecțiunilor vezicii biliare pot fi ușor confundate, deoarece ambele pot provoca dureri abdominale. Cu toate acestea, durerile cauzate de ulcer apar de obicei în zona epigastrică (partea superioară a abdomenului, între stern și ombilic), în timp ce durerile asociate cu vezica biliară sunt mai frecvent resimțite în partea dreaptă a abdomenului, sub coaste. 

„Ulcerul apare mai des și este vindecabil. Sunt foarte puțini pacienți care nu bagă în seamă simptomatologia asemănătoare celei pentru ulcer: durerea epigastrică; când vorbim de ulcer, durerea nu este în același loc în care e la vezica biliară; greața, vărsăturile, puseele evolutive toamna și primăvara – acestea sunt mai caracteristice pentru ulcer. 

Atunci când există așa-zisa simptomatologie intricată, adică poate sugera mai multe boli, nu una singură, trebuie să le luăm sistematic și să le eliminăm pe rând, pentru a identifica care este boala responsabilă pentru simptomatologia pacientului”, a explicat medicul la DC News TV. 

Rolul alimentației în recuperare

Tratamentul ulcerului urmează o procedură bine stabilită, care începe cu diagnosticarea și continuă cu administrarea de antiacide pe o perioadă determinată. După această etapă, o nouă endoscopie este necesară pentru a verifica dacă ulcerul s-a vindecat. 

„Tratamentul standard pentru ulcer este așa: s-a diagnosticat, se instituie tratamentul cu antiacide pentru o perioadă (trei săptămâni, o lună, o lună și jumătate), după care trebuie repetată endoscopia, ca să vedem dacă s-a vindecat ulcerul sau nu. 

Dacă ulcerul s-a vindecat, nu este obligatoriu să continuăm tratamentul. Pacientul poate să se rezume la o dietă adecvată și la un stil de viață adecvat, pentru că apariția ulcerului are o cauză”, a punctat Dr. Bogdan Valeriu Marțian. 

Despre infecția cu Helicobacter Pylori 

„Mai este și infecția cu Helicobacter Pylori… Încă nu e clar dacă infecția cu Helicobacter Pylori este cauză sau este efect. Ne vom lămuri, probabil, dar nici nu are mare importanță. Chiar dacă este martor al suferinței, tot trebuie tratat. E o bacterie foarte puțin agresivă, cu care reușim să conviețuim, dar care poate să genereze efecte precum ulcerul sau chiar cancerul gastric, pentru că și la pacienții cu cancer gastric se găsește relativ frecvent Helicobacter Pylori”, a mai spus medicul.