Într-un interviu acordat DC News TV, actorul Mircea Diaconu a povestit o anecdotă legată de celebrul actor Grigore Vasiliu Birlic și industriașul Nicolae Malaxa, ilustrând printr-o scenă amuzantă relația dintre cei doi. Gestul complet al lui Diaconu se poate vedea în videoclipul articolului.

Diaconu a relatat cum Birlic, cunoscut pentru farmecul său, s-a dus la Malaxa să ceară bani, iar în momentul în care acesta a început să deschidă seiful, Birlic l-a oprit. Malaxa nu deschisese suficient mână, așa că Birlic i-a arătat: „Nu așa… Uite așa!”.

Povestirile acestea sunt de neprețuit

Jurnalistul Val Vâlcu a remarcat importanța acestor povestiri anecdotice, subliniind că ele contribuie la păstrarea vie a memoriei actorilor.

„Au sens aceste anecdote și povestiri cu actori pentru că este o formă în care le păstrăm vie amintirea. E cum e cu drajeurile la medic, nu-i dai omului o doctorie. Îi dai omului ceva frumos și accesibil, dar mai află și ce se întâmpla pe scenă,” a explicat Vâlcu, evidențiind valoarea acestor povești ca parte a moștenirii culturale.

Folclorul teatral poate cădea pradă timpului

Diaconu a continuat, vorbind despre poveștile și amintirile din lumea teatrului care riscă să dispară odată cu cei care le-au trăit. El a relatat cum, pe vremea când lucra la Teatrul Național București, a reunit câțiva dintre actorii „grei” ai teatrului și a organizat o sesiune de amintiri, înregistrate discret de fetele de la secretariatul literar.

„Am provocat amintirile de culise, de turnee, iar după aceea am scos o broșură numită «Folclor Teatral» care se dădea la teatru,” a spus Diaconu, regretând că nu a continuat inițiativa în fiecare an.