În cea mai recentă ediție a emisiunii „Miercurea Neagră”, analistul politic Bogdan Chirieac și Mugur Ciuvică, președintele Grupului de Investigații Politice (GIP), au dezbătut recalcularea pensiilor – o „trambulină electorală” – care a generat, însă, nemulțumirea oamenilor, amintind de momentul când Băsescu a tăiat pensiile. 

Recalcularea pensiilor: de la trambulină electorală la „teslă clară” 

În cadrul discuției, Mugur Ciuvică a subliniat cum recalcularea pensiilor, inițial gândită ca o măsură electorală, a sfârșit prin a dezamăgi majoritatea pensionarilor. 

„Au pregătit recalcularea asta, au tot anunțat-o ca fiind o trambulină electorală, așa au pregătit-o și, de fapt, e o teslă clară… De fapt, amândouă partidele… că și PNL-ul se băga acolo. Tot timpul au băgat capul în poză: «Și noi, și noi, mărim pensii, mărim pensii». Au făcut legea asta și au prezentat-o relativ greșit; dacă stăteai să asculți, înțelegeai că erau trei idei mari și late. 

Au dat, cumva, oamenilor impresia că toate pensiile vor crește. Au făcut în așa fel încât, chiar dacă pensiile au crescut pentru 82% dintre beneficiari, aproape toată lumea pare nemulțumită. Aproape la fel de nemulțumită ca atunci când le-a tăiat Băsescu pensiile – ceea ce înseamnă că, electoral, n-o să fie niciun câștig. N-o să fie nici mare pierdere, dar e prostie clasică pentru coaliția asta”, a declarat Ciuvică la DC News TV.  

Majorarea pensiilor a stârnit invidie între pensionari 

Să prezinți ceva ca o mare realizare, să te aștepți la o explozie de entuziasm, și să te trezești că toată lumea este nemulțumită – exact asta s-a întâmplat cu recalcularea pensiilor.  

În loc de aplauze, Guvernul se confruntă cu critici din toate părțile, fie din partea celor care au primit prea puțin, fie din invidie față de cei care au primit mai mult. Mugur Ciuvică a explicat clar cum această măsură, destinată să câștige voturi, s-a transformat într-un motiv de supărare generală. 

„Să prezinți ceva, mamă, ce ne umflăm noi în pene acum și se urcă voturile pe noi cu Legea Pensiilor, și să vezi că toată lumea mârâie… Au insistat pe chestia cu mărirea. Acolo a fost greșeala.  

Lumea a rămas cu impresia că o să crească pensiile și cei cărora nu le-au crescut pensiile, aia 18%, sunt supărați. Unii au și motive, că sunt niște aberații pe acolo, acum ar fi persoanele cu dizabilități, dar sunt supărați și aia cărora le-au crescut pensiile.  

A început invidia… omenească. Mie mi-a crescut pensia cu 50 de lei, lu’ vecinu’ de la 6 cu 500 de lei. Deci, sunt supărat că i-a crescut lu’ ăla mai mult decât mie. Nu sunt bucuros că mi-a crescut cu 50 de lei, sunt supărat că i-a crescut ăluia cu 500 de lei”, a punctat președintele GIP.