Într-o nouă ediție a emisiunii „Miercurea Neagră”, analistul politic Bogdan Chirieac și Mugur Ciuvică, președintele Grupului de Investigații Politice (GIP), au discutat despre alegerile prezidențiale și despre planurile lui Iohannis după încheierea mandatului său la Cotroceni. 

Ce urmează pentru Iohannis după Cotroceni?

După ce își va încheia mandatul de președinte, Klaus Iohannis pare să își pregătească cu grijă următoarea mișcare în carieră. Actualul lider a primit o funcție europeană pe care, inițial, a refuzat-o. Acesta a fost propus pentru funcția de Înalt Reprezentant al Uniunii Europene pentru Ucraina, dar a respins oferta. 

Într-o discuție recentă cu analistul politic Bogdan Chirieac, Ciuvică a lăsat să se înțeleagă că Iohannis nu va dispărea din peisajul public, ci, dimpotrivă, își croiește deja un nou drum. 

„Iohannis e unul dintre cei trei piloni ai stabilității. (…) Și, dacă doi neuroni funcționează, înțelegi: România, stabilitate, de 5 ani de zile, cu aceste două partide și Iohannis – cei mai cuminți politicieni din univers… Nu se schimbă lucrurile la alegerile astea”, a declarat Mugur Ciuvică. 

„Bănuiesc că ceva, ceva o să facă. Își aranjează el ceva. Pare așa, mai lemnos, dar, pentru el, e șmecher. V-am spus asta dintotdeauna, de când m-ați întrebat de Iohannis, că nu contează (în contextul alegerilor prezidențiale – n.r.), dar bănuiesc că își aranjează el ceva”, a continuat președintele GIP.  

Marcel Ciolacu candidează la prezidenţiale, dar „99,9% va pierde”

Marcel Ciolacu și-a anunțat marți, 20 august, candidatura la alegerile prezidenţiale. „Țara are nevoie de un președinte căruia îi pasă de toți românii”, a susținut liderul PSD. 

Mugur Ciuvică, președintele GIP, nu crede însă că prim-ministrul are șanse reale să ajungă la Cotroceni și că, de fapt, ar fi urmărit să își păstreze funcția actuală. 

„Eu cred că va deveni președinte, pentru că ați spus că 99,9% nu va fi președinte, iar dvs. veniți 100% cu răspunsul greșit. Deci, de atunci am început să suspectez că Ciolacu va fi președinte”, a spus analistul Bogdan Chirieac la DC News TV.  

În replică, Mugur Ciuvică a declarat: „Ciolacu, 99,9% – ați reținut procentul corect – nu va fi președinte, tocmai pentru că știe regula despre care am vorbit (anume că președintele nu trebuie să fie de aceeași culoare politică cu prim-ministrul – n.r.). Însă, ce este nou în combinația asta e că pare că și-a asigurat, cumva, funcția de prim-ministru în continuare. Adică nu va urma modelul celorlalți candidați PSD și va rămâne prim-ministru”.