Ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a discutat în platoul DC News TV despre viitorul termocentralelor și al sobelor pe lemne, răspunzând îngrijorărilor românilor care se tem că ar putea rămâne fără soluții eficiente de încălzire.  

Termocentralele nu sunt vizate de interdicții

În contextul discuțiilor tot mai intense despre viitorul termocentralelor și tranziția către surse de energie mai curate, ministrul Mediului, Apelor și Pădurilor, Mircea Fechet, a adus clarificări importante.

Într-un interviu acordat DC News TV, acesta a explicat care este poziția oficială a Guvernului cu privire la soarta termocentralelor din România și cum este abordată această problemă în cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).  

„În Planul Național de Redresare și Reziliență nu există niciun rând care să spună că trebuie să oprim vreo termocentrală. Este decizia fiecărei municipalități de a se încălzi așa cum crede de cuviință. Avem exemple în România de capacități care se deschid chiar acum. 

Cred că cel mai bun exemplu este cel de la Mintia – o investiție de multe sute de milioane de euro în vederea producerii de energie electrică, folosind combustibili fosili, în speță gaz. Deci nu se pune problema închiderii, cu atât mai mult cu cât zăcământul din Marea Neagră de la Neptun Deep nici nu a început exploatarea. 

Noi o să avem în continuare cantități însemnate de combustibili fosili, pe care eu sper să îi folosim în România atât pentru producerea energiei electrice, cât și în alte scopuri”, a spus Mircea Fechet.  

România renunță la sobele pe lemne?

„Nimic nu oprește astăzi un cetățean să-și pună orice tip de încălzire dorește. Dacă dorește să se încălzească cu lemne, eu vă spun că, în România, cât va trăi generația mea, nu va fi interzisă nici măcar o zi încălzirea cu lemne, pentru că lemnul este o resursă regenerabilă”, a declarat oficialul.  

Întrebat de unde a venit ideea că, din 2025, românii nu vor mai avea voie să aibă în locuință sobă pe lemne, ministrul Mediului a răspuns:  

„Niciodată nu am discutat așa ceva la Ministerul Mediului, pentru că este o prostie. Este adevărat că poți veni cu un proiect prin care să finanțezi sobe eficiente energetic, deoarece astăzi, în medie, din patru bușteni pe care îi punem pe foc, doar unul produce căldură în casă, iar ceilalți trei ajung să iasă pe horn și să pierdem acea energie fie din pricina casei ineficiente, fie din pricina sobei ineficiente”. 

Jurnalistul Val Vâlcu a intervenit, spunând: „Deci, cel care își pune centrală pe lemne nu se va confrunta cu riscul că vin verzii și îi interzic acest lucru?”.  

„Niciodată! Sunt comunități care se încălzesc cu lemn de foc de sute de ani. Dacă oamenii stau la pădure, ce rost are să mă duc eu acolo cu rețeaua de gaz sau să car curentul electric cine știe de unde, de la sute de kilometri, când omul acela se poate încălzi cu lemn de foc, sursă regenerabilă?”, a punctat ministrul.