În emisiunea Ultrapsihologie de la DC News TV, psihoterapeutul Sandra Trupină a oferit o perspectivă surprinzătoare asupra sentimentului de „fluturași în stomac”, explicând că acesta poate fi un semnal al sistemului nervos care indică un potențial pericol.
De ce simțim furnicături în stomac
Trupină a explicat că atunci când simțim acele furnicături în stomac în prezența cuiva, este posibil ca sistemul nostru nervos să recunoască trăsături familiare care se asociază cu figuri de atașament din trecut, dar care pot semnala și un risc:
„Fluturașii din stomac sunt de fapt un semnal al sistemului nervos că persoana din fața ta seamănă foarte mult cu figurile de atașament și identifică pericolul”.
De ce pericol?
„Deci când simți acele furnicături în stomac este un pericol?”, a întrebat surprinsă moderatoarea emisiunii Ultrapsihologie de la DC News TV, Ramona A. Dumitru.
„Ar trebui în mod normal să ne simțim foarte liniștiți lângă persoana respectivă, nu surescitați. Este un semnal de alarmă al sistemului nervos,” a explicat Trupină, subliniind că deși acest sentiment nu exclude posibilitatea de a clădi o relație, este important să fim conștienți de ceea ce indică.
Cele trei etape ale unei relații
Trupină a descris cele trei etape ale unei relații: îndrăgostirea romantică, unde totul pare ușor și ideal, urmată de lupta pentru putere, când măștile cad și apar primele conflicte, și în final, parteneriatul conștient, unde cuplul ajunge să construiască o relație solidă și conștientă.
Ea a remarcat că multe cupluri nu reușesc să depășească etapa luptei pentru putere, ceea ce poate fi un obstacol major în dezvoltarea unei relații durabile.
Trebuie să muncești pentru a avea o relație fericită
„Trebuie să demontăm mitul că o relație este ca în filme, că de dimineață până seara este frumos și suntem pregătiți. Trebuie să ne ajustăm la ideea că o relație fericită este una muncită, mai ales după ce trec niște ani,” a adăugat Trupină, referindu-se la faptul că hormonii care ne fac să ne simțim euforici în primele etape ale relației, precum dopamina și serotonina, nu pot fi secretati la același nivel pentru tot restul vieții.
Aceasta sugerează că după faza inițială a îndrăgostirii, relația necesită efort și întreținere pentru a rămâne fericită și sănătoasă pe termen lung:
„Apropo de acea vorbă că «Dragostea durează trei ani». În cei trei ani secretăm acei hormoni precum dopamina și serotonina, plutim, dar nu am putea trăi așa pentru tot restul vieții. Apoi trebuie să întreținem relația”.