În emisiunea Ultrapsihologie de la DC News TV, psihologul Radu Leca a abordat un subiect delicat și adesea neglijat: tulburarea de stres posttraumatic (TSPT) care poate apărea ca urmare a unei căsnicii traumatizante.
Acesta a discutat subiectul unui divorț în urma unei căsnicii dificile cu psihoterapeutul Sandra Trupină.
Cum identifici stresul posttraumatic
„Una din noțiunile elementare de dinainte de divorț ține de diagnosticarea tulburării de stres posttraumatic (TSPT) avut ca sursă în căsnicie. Te-a îmbolnăvit partenerul de cuplu. Cum trecem peste asta? Mergem la psiholog. Cel mai simplu mod de a-ți da seama că ai stres posttraumatic după căsătoria prin care ai trecut sunt câteva elemente clare.
Vom puncta numai un singur procedeu pentru a da un exemplu: Într-o cameră care nu are foarte mult zgomot, fără televizor, fără radio, complet liniște, se trântește geamul sau ușa. Subiectul tresare, dar nu este unul normal. Vorbim despre o reacție exagerată, iar atunci ne dăm seama că avem de-a face cu cea mai clară și vizibilă formă de TSPT de după căsnicie”, a spus Leca la DC News TV.
„Asta se întâmplă în căsniciile în care ești bătut, traumatizat, călcat în picioare, lovit, umilit”, a adăugat el.
Cum putem trece de momentele grele de după divorț
Sandra Trupină că tulburările care pot apărea după un divorț, cum ar fi depresia și anxietatea, sunt de obicei rezultatul unui cumul de factori, nu doar al experienței divorțului în sine. „Divorțul este factorul declanșator, dar cu siguranță există și în spate un trecut, dureri neprocesate. Întotdeauna vorbim de un cumul de factori, nu este un singur element,” a explicat Trupină.
Ea a subliniat importanța ajutorului specializat în aceste cazuri, menționând că, deși unele persoane pot depăși aceste momente fără să dezvolte depresie sau anxietate, sprijinul psihologic rămâne esențial. Trupină a subliniat rolul crucial al familiei și al prietenilor în procesul de vindecare.
„Când suntem răniți într-o relație, ne vindecăm de obicei într-o altă relație în care ne simțim în siguranță, acceptați… Poate fi orice persoană care te ascultă și te susține emoțional,” a concluzionat ea, menționând că acest sprijin nu trebuie să vină neapărat dintr-un nou cuplu, ci poate fi oferit și de prieteni, preoți sau psihoterapeuți.