În emisiunea DC Conducem de la DC News TV, expertul în conducere defensivă Titi Aur a analizat un incident rutier recent.

Deși informațiile de la momentul înregistrării emisiunii sunt neclare, fostul pilot de raliuri a sugerat că una dintre mașinile implicate într-o coliziune pare să fi fost angajată într-o întrecere cu o a treia mașină. Moderatorul Florin Răvdan a adăugat și el că, din fericire, accidentul nu s-a soldat cu pierderi de vieți omenești.

Aur a remarcat că din imagini reiese că mașinile erau foarte apropiate una de cealaltă și că cea din spate încerca să depășească, trecând peste axul drumului:

„După cum se vede doar din imagini cred că cele două mașini care erau lipite una de cealaltă făceau un fel de liniuțe, adică era un concurs între ei. Cel din spate era în tendința de a depăși, fiind trecut clar peste axul drumului”.

Tinerețe, alcool sau droguri – ori toate trei combinate

„Cel din sens opus este complet nevinovat, nu a anticipat, nici nu avea ce să facă fiindcă trăgea de volan să nu sară de pe pod,” a explicat Aur, subliniind că șoferul mașinii care venea din față nu avea cum să evite impactul.

„Cel mai probabil cei din mașină fie erau tineri, fie băuți, fie drogați. Nu știu dacă toate trei sau doar una. Nu văd niște oameni la 50 de ani făcând asta. Probabil că erau tineri, probabil erau plecați de la o distracție dacă nu erau sub influență,” a adăugat el, sugerând că factorii precum alcoolul, drogurile și spiritul competitiv în gașcă au contribuit la comportamentul periculos.

Aur a rememorat o experiență din copilărie, când colegii lui strigau „Depășim, depășim!” în autobuzele care-i duceau în excursie, încercând să-i convingă pe șoferi să se întreacă. „Aveam minte de copil, șoferii nu-și puneau mintea cu noi, dar parcă asta văd acum în acest clip în mașina din spate,” a spus el, sugerând că șoferii implicați în incident se comportau imatur și iresponsabil.

Inconștiența poate ucide

Concluzionând, Aur a subliniat că pe un drum secundar și pe un podeț îngust, oamenii care conduc responsabil nu ar ajunge într-o asemenea situație, ceea ce întărește ipoteza că incidentul a fost rezultatul unei conduite nesăbuite și riscante:

„Nu știu câți erau, nu avem informații, dar a fost o poveste de competiție pe formatul amintit mai sus. Altfel, nu intră nimeni pe depășire pe podețul acela, pe un drumuleț secundar, niște oameni care se deplasează normal pe acolo nu pot ajunge în situația asta”, a conchis acesta.