Într-un interviu exclusiv pentru DC News TV, Mariana Badea, cunoscută ca „profesoară de cuvinte și bolnavă de limba română”, a discutat, printre altele, despre fundamentele limbii române – o limbă „foarte tânără” – dar și despre o personalitate din țara noastră care vorbește româna „impecabil”.
Printre acestea, s-a referit la Adrian Ursu, despre care a vorbit cu admirație, rememorând, de asemenea, întâlnirea cu Romulus Vulpescu, un „cărturar autentic” care a influențat-o profund.
Exemple de vorbire impecabilă în limba română
Întrebată dacă poate numi un român – politician, vedetă – care vorbește fără greșeli, într-o manieră impecabilă, pentru a oferi un exemplu pozitiv ascultătorilor emisiunii, Mariana Badea a răspuns:
„Există și în televiziune astfel de exemple, cum este Adrian Ursu, care vorbește impecabil. Este foarte atent la cuvinte. (…) După ce s-a consumat Revoluția, a venit director la Teatrul Mic Romulus Vulpescu, un cărturar autentic.
Și eu, care credeam despre mine că sunt atentă la exprimări, de unde… Ne-a luat pe toți și ne-a corectat de la o margine la alta. Am aflat de la el despre o mulțime de greșeli pe care le făceam eu și de care nici nu-mi dădeam seama. Ajungi la un moment dat la un reflex al vorbirii și nu-ți mai dai seama sau nici n-ai știut că alea sunt greșeli”.
Cacofoniile și dinamica limbii române: CA ȘI – „Inepția Inepțiilor”
Discutând despre cacofonii, definite ca orice succesiune neplăcută de sunete în vorbire, pe care unii vorbitori le „justifică” susținând că limba română este dinamică, Mariana Badea, autoare a numeroase cărți, a afirmat:
„Sunt alăturări de silabe care nu ar trebui rostite și nici scrise, pentru că le și vezi. Iar nenorocirea asta cu «ca și», despre care eu am mai spus că este inepția inepțiilor, nu evită nimic. (…) Și mai este asta: pune virgulă. Păi, de când se rostesc semnele de punctuație? Ce-ar fi să zicem așa: «Linie de dialog, ce mai faci, semnul întrebării»?”.