Radu Gănescu, președintele Coaliției Organizațiilor Pacienților cu Afecțiuni Cronice din România (COPAC), a fost invitat la DC News și DC Medical, unde a discutat despre nivelul scăzut de încredere al românilor în sistemul sanitar național.
39% dintre români sunt mulțumiți de modul în care sistemul public de sănătate îi deservește, potrivit studiului STADA Health Report 2024, lansat pentru prima dată în România luna trecută.
Sistemul de sănătate românesc: între nemulțumire și respect pentru medici
„Sistemele publice de sănătate din Europa se confruntă cu o nemulțumire tot mai mare a cetățenilor față de serviciile oferite. Pentru al patrulea an consecutiv, satisfacția cetățenilor europeni cu privire la sistemele de sănătate din țările lor a scăzut la aproximativ 56%”, se arată în studiu.
Invitat la DC News și DC Medical, Radu Gănescu, președintele COPAC, a abordat, printre altele, subiectul încrederii românilor în sistemul de sănătate din țara noastră.
„Eu cred că există un respect pentru medici, cred că există un respect pentru sistemul medical, pentru că, până la urma, haide să spunem că îi hulim pe toți… Eu, ca pacient, ce fac mâine? Că nu am încredere în sistem, nu am încredere în medici… Nu îmi oferă nimic, deci stau acasă și mor acasă.
Nu cred că e normal și nu cred că trebuie să ajungem în faza aia… Cred că trebuie să gândim limpede și clar. (…) În sistem, dacă e să mă întrebați pe mine, de când am intrat pe poarta spitalului mi-a cerut portarul 5 lei. Asta înseamnă că trebuie să hulesc sistemul medical? Că ală e un șpăgar? Da, trebuie să-l hulesc pe managerul respectiv că nu știe ce se întâmplă la el în curte. Atunci e o mare problemă.
Dar, din punctul meu de vedere, asta nu înseamnă că nu ar trebui să am încredere în doctorul care mă tratează de 40 de ani”, a spus Radu Gănescu în platoul DC News TV.
Neghina din sistemul de sănătate
Într-un context în care mulți români își exprimă nemulțumirea față de sistemul de sănătate, Radu Gănescu este de părere că nu ar trebui să generalizăm experiențele negative. El a recunoscut că, deși există asistenți medicali și medici care nu oferă cele mai bune servicii, nu toți sunt la fel.
„Suntem într-o fază în care, din punctul meu de vedere, depășim normalitatea. Da, sunt oameni în sistem – asistenți medicali, medici – care sunt niște exemple negative. Se întâmplă, dar asta nu înseamnă că toți sunt la fel.
Când am un caz de comunicare ineficientă cu medicul, dacă sunt asigurat, mă duc la alt medic cu care mă înțeleg. Și 10 ani nu am probleme. Am posibilitatea să îmi aleg medicul. Toți aveam această posibilitate. Poate de aceea sistemul e așa de permisiv. Dar, astfel, putem să selectăm neghina din sistemul de sănătate”, a mai spus președintele COPAC.