Într-o nouă ediție a emisiunii „DC Educaţia Financiară”, Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București, a vorbit despre importanța educației financiare și necesitatea dezvoltării unei culturi solide a investițiilor în rândul oamenilor, în special în rândul tinerilor.  

Acesta a subliniat că, deși mulți oameni sunt familiarizați cu termeni precum dividende și acțiuni, puțini dintre ei fac pasul spre investiții la bursă, din lipsa unei culturi financiare dobândite în familie.  

Românii au nevoie de o cultură financiară

Directorul BVB a evidențiat necesitatea educației financiare în rândul tinerilor, subliniind rolul acesteia în familiarizarea lor cu investițiile în acțiuni și obligațiuni. El consideră acest lucru un pas crucial pentru a crea o generație mai bine pregătită financiar. 

„Efortul de a educa și de a forma această cultură – eu nu îi spun educație financiară, ci mai degrabă cultură financiară – este esențial. Nu avem această cultură a investițiilor la bursă. Mulți oameni știu ce înseamnă dividende, știu ce înseamnă acțiuni, dar nu investesc la bursă, pentru că nu au dobândit această cultură de acasă. 

În discuțiile cu tinerii, trebuie să-i ajutăm să dobândească această cultură și să înțeleagă cât de important este să-și investească banii în acțiuni și obligațiuni. Acesta este, să zicem așa, un proces de culturalizare”, a spus Adrian Tănase la DC News.  

Tinerii și independența financiară

În cadrul emisiunii, specialistul a vorbit și despre necesitatea de a-i educa pe tineri cu privire la economisire, deoarece este important ca aceștia să își asigure independența financiară. El a atras atenția asupra faptului că aceștia trebuie să fie conștienți de riscurile cu care se pot confrunta în viață, mai ales dacă nu iau măsuri pentru a-și asigura această independență cât mai devreme.  

„Trebuie să le demonstrăm tinerilor că ei trebuie să economisească, că trebuie să-și asigure această independență financiară. Să fie foarte aware de riscurile pe care le au în viața lor, dacă nu își asigură independența financiară.  

În viață se pot întâmpla oricum multe lucruri prin care să-ți pierzi capacitatea de a face bani. Un lucru care ni se întâmplă, în mod sigur, tuturor este că vom ieși la pensie. Vom îmbătrâni și ne vom pierde capacitatea de a face bani. Se mai pot întâmpla evenimente nefericite, care să te pună în situația asta, și mai devreme.

Tinerii trebuie să gestioneze din timp acest risc, ceea ce înseamnă că trebuie să pună bani deoparte încă de când încep să îi câștige. Și trebuie să îi pună în activele corecte”, a explicat directorul BVB.