Paul Georgescu, primul român care a obținut titlul suprem la înot în ape deschise, a fost invitat în platoul DC News TV, unde a vorbit despre finalizarea proiectului Oceans Seven. 

Paul Georgescu, al 31-lea înotător din istorie care termină proiectul Oceans Seven, unul dintre cele mai dificile din lume la înotul în ape deschise, a fost desemnat Man of the Year 2021 de către World Open Water Swimming Association Awards (WOWSA).  

Provocările Oceans Seven: rechini, temperaturi scăzute și întuneric

Întrebat care au fost principalele provocări legate de proiectul Oceans Seven, un maraton de înot care implică traversarea a șapte canale de apă deschisă, Paul Georgescu a răspuns: 

„Oceans Seven este cel mai periculos proiect în această disciplină – înotul în ape deschise. Acesta constă în traversarea celor mai periculoase strâmtori sau canale din lume, și aici enumerăm Canalul Mânecii; Canalul Catalina, dintre Insula Catalina și Los Angeles; Molokai Channel, dintre Insula Molokai și Insula Oahu; North Channel, care este cel mai dificil din lume, între Irlanda de Nord și Scoția; Gibraltar, între Spania și Maroc; Tsugaru, ultimul pe care l-am făcut, în Japonia; Cook Strait, în Noua Zeelandă.  

Fiecare canal are propriile provocări. De exemplu, North Channel vine cu temperatura scăzută a apei, între 11 și 14 grade Celsius, plus meduzele și alte vietăți marine… Hawaii, în mijlocul oceanului, între cele două insule, este, la fel, un înot nocturn. Deci, noaptea ești în mijlocul oceanului, ai doar o barcă lângă tine. Sunt foarte multe pericole: rechini, meduze… La fel, rechini atât în Gibraltar, cât și în Statele Unite. Sunt pericole la tot pasul, dar eu întotdeauna am gândit pozitiv, nu mă gândeam la ele. Mă gândeam doar cum să fac totul mai bine, să-mi dozez energia pentru a termina, pentru a ajunge în cealaltă parte”.  

Experiența din Hawaii, un înot lung pe timp de noapte

Referindu-se la experiența din Hawaii, unde a trebuit să înoate pe timp de noapte, sportivul a povestit: 

„Este un înot foarte lung, durează între 13 și 20 de ore. Cea mai scurtă distanță este de 43 de kilometri, iar noaptea este aleasă pentru că vânturile nu sunt foarte puternice. Puterea vânturilor revine spre dimineață și, cumva, te ajută să înoți. În Catalina tot noaptea am înotat, în Molokai dimineață… Depinde de starea vremii, de cum se anunță puterea vântului.

Ți se dă o fereastră de cinci zile, iar pilotul alege una dintre ele ținând cont de temperatura de afară, temperatura apei și puterea vântului. Întotdeauna ni s-a spus că trebuie să avem încredere în pilot. Tu doar trebuie să înoți, iar pilotul te ghidează spre cealalată parte”.  

Despre Paul Georgescu, un sportiv cu performanțe impresionante

Paul Georgescu deține recordul pentru cea mai rapidă milă înotată în Antarctica, finalizând distanța de 1609 metri în 22 de minute și 44 de secunde. Această provocare extremă, cunoscută sub numele de Ice Zero, a fost realizată în condiții dure, la o temperatură a apei de doar 0,1 grade Celsius, la Cercul Polar. 

De asemenea, Paul Georgescu este cel mai rapid român care a traversat Canalul Mânecii, reușind să parcurgă distanța în 13 ore și 36 de minute.  

Pe lângă aceste performanțe, el a adus României o medalie de aur la Campionatele Mondiale de Ice Swimming din Rusia, câștigând proba de 500 de metri cu un timp de 6 minute și 7 secunde.