Într-o nouă ediție a emisiunii „DC Educaţia Financiară”, moderatorul Mihai Ciobanu și Adrian Tănase, directorul general al Bursei de Valori București, au discutat despre un domeniu „extrem de interesant și dinamic” – bursa, investiții și tot ce presupune acest sistem. 

Cum a evoluat Bursa de la Bucureşti în ultimii ani?

Întrebat cum a evoluat Bursa de Valori București în ultimii ani și care sunt perspectivele, ținând cont că am trecut prin pandemie, prin criză energetică, prin tot felul de turbulențe, cum este și războiul din Ucraina, care „nu se mai termină”, Adrian Tănase, directorul BVB, a răspuns: 

„Într-adevăr, au fost niște evenimente foarte interesante, care au validat o anumită evoluție a bursei… Ca să fac un rezumat al evoluției din ultimii ani, eu zic că pe toate palierele evoluția Bursei a fost foarte bună, și din punct de vedere al evoluției indicilor bursieri…  

Anul trecut, indicele nostru cel mai relevant, BET-TR, a crescut cu 40%, anul acesta are o creștere de peste 20%. Un alt indicator pe care îl urmărim practic continuu este numărul de conturi deschise de către persoane fizice la bursă și acum a trecut de 200.0000 de conturi, având în vedere că, în 2019, erau în jur de 50.000. Acest număr s-a mai mult decât triplat. Este o evoluție care ne bucură”, a declarat directorul general al Bursei de Valori București.  

Numărul conturilor investitorilor de la BVB, în creștere

Numărul conturilor investitorilor la Bursa de Valori București este în creștere, deși încă modest în comparație cu populația activă din România. Pentru a ajunge la nivelul Poloniei, ar fi necesare aproximativ 500.000 de conturi – un obiectiv realizabil la ritmul actual de creștere, după cum a punctat Adrian Tănase.

„Încă e puțin comparativ cu populația activă din România… Ca să ne putem compara cu Polonia ar trebui să avem vreo 500.000 de conturi. Dar eu zic că, în ritmul asta, putem ajunge acolo și e fezabil acest target.  

Ca număr de listări, de instrumente care sunt disponibile la bursă (acțiuni, obligațiuni), am avut, din nou, o evoluție foarte bună. Anul 2021 a înregistrat un record: am avut 23 de acțiuni – un număr absolut extraordinar pentru Bursa de Valori București. 23 de companii s-au listat la bursă, având în vedere că în trecut au fost ani fără nicio listare sau cu o singură listare”, a spus directorul BVB, în mandatul căruia Bursa de la București a fost promovată la statutul de Piață Emergentă Secundară de FTSE Russell.  

Hidroelectrica, listare istorică în anul 2023

În iulie 2024, Hidroelectrica a aniversat 1 an de la listarea istorică din 2023 la Bursa de Valori București, un an în care acțiunile companiei au fost cele mai tranzacționate de către investitori, iar capitalizarea bursieră a crescut cu 24%. 

„Anul trecut a avut loc și cea mai mare listare care s-a întâmplat în Europa, a patra cea mai la nivel mondial, listarea Hidroelectrica. O listare de 2 miliarde de euro. Au fost, de asemenea, listări de obligațiuni foarte multe, emise de companii, iar statul a reluat programul FIDELIS, un program de obligațiuni pentru populație. L-au reluat în 2020 și deja au strâns în acest program peste 7 miliarde de euro, deci este un program de succes”, a subliniat Adrian Tănase.