În cadrul emisiunii i „DC Anima”, nutriționistul și antrenorul Cătălin Croitoru, alături de moderatorul Tudor-Tim Ionescu, au discutat despre frecvența și numărul meselor pentru a avea un nivel adecvat de energie și pentru a evita senzația de foame excesivă.
Cum funcționează metabolismul, în funcție de vârstă?
Deși unii specialiști în nutriție recomandă să mâncăm 3 mese principale pe zi și 2 gustări pentru a avea o viață sănătoasă, Cătălin Croitoru sugerează o altă abordare, explicând că, pe măsură ce îmbătrânim, avem nevoie de mai puțină mâncare.
„Suntem bombardați de industria alimentară… Ni se spune într-una să mâncăm trei mese pe zi, să mâncăm anumite alimente, despre care se spune că sunt mai sănătoase decât altele, și nu este deloc așa! Adevărul este că, până la 30 de ani, este OK să mănânci trei mese pe zi. După 30 de ani, însă, două mese pe zi sunt suficiente pentru o persoană. După 40 de ani, ajunge o singură masă pe zi.
Depinde, într-adevăr, și de tipul de activitate pe care o desfășoară o persoană, dar, în general, nu avem nevoie de mai mult”, a explicat Croitoru la DC News TV.
Este micul dejun cea mai importantă masă sau doar un mit?
În cadrul emisiunii, moderatorul Tudor-Tim Ionescu a ridicat întrebarea dacă micul dejun, adesea considerat cea mai importantă masă a zilei, este cu adevărat esențial sau doar un mit.
El a explicat că această concepție modernă a fost „impusă și programată de producătorii de cereale din SUA”, care, dorind să-și vândă produsele, au lansat o campanie „masivă și agresivă”, promovând ideea că „trebuie să-ți începi ziua cu cereale și lapte”.
„Pentru a ne face să credem că micul dejun este important, s-au folosit de un obicei vechi. Totul a plecat de la faptul că bătrânii noștri mâncau devreme. Dar mâncau devreme dintr-un motiv.
O voi da exemplu pe bunica mea, care se trezea la 3 dimineața. Se trezea, dădea mâncare la animale, se ducea și lucra în grădină, pentru că, de la 8-9 încolo începea căldura, și atunci trebuia să termine foarte repede. La 8-9 se retrăgea în casă și gătea. Pentru ea trecuseră deja multe ore. Dar eu mă trezeam la ora 8 și mâncam ce făcea ea.
Pentru ea, care s-a trezit la ora 3, nu era de fapt micul dejun, ci prima masă, care era la jumătatea zilei, iar pentru mine era o masă care venea prea devreme, pentru că nu trecea suficient timp între trezit și masă. Este esențial pentru sănătate să avem bucata aceasta de timp. Dacă vrei să fii sănătos, păstrează între mese 6-8 ore”, a explicat Cătălin Croitoru.