În cadrul emisiunii „Ultrapsihologie” de la DC News TV, psihoterapeutul Horia Ungurean și psihologul Radu Leca au discutat despre rolul familiei în momente de criză cum ar fi divorțul.

Reacțiile familiei pot fi toxice

Ungurean a explicat că, deși familia este întotdeauna aproape, modul în care oferă sprijin nu este întotdeauna constructiv. „Familia va fi întotdeauna alături de tine într-un mod sau altul, la divorț. Sunt foarte rare familiile care oferă un suport real, în care întreabă ce nevoi ai prima oară, nu fac ce cred ei că ai tu nevoie”, a afirmat Ungurean.

„De cele mai multe ori, familia este aproape neoferind un suport cum îi spun eu în stil japonez – să fie lângă tine și să te lase în place să-ți revii, să aibă acea înțelepciune de a oferi liniște și pace. Ori vine din partea de acuze pentru partener, crezând că în felul acesta te va ajuta, ori vine cu acuze pentru tine, spunând «Așa ți-a trebuit, ți-am spus să nu-l iei» și așa mai departe”, a adăugat invitatul săptămânii de la Ultrapsihologie.

Unii părinți reacționează prin acuze

El a evidențiat tendința familiei de a reacționa fie prin acuze, fie prin dorința de a răzbuna persoana afectată, ceea ce poate adăuga un nivel suplimentar de stres și conflicte. „Apare întotdeauna acest război când membrii familiei vor să te răzbune, să meargă să-l ia pe respectiv de gât. Chiar dacă familia este întotdeauna de partea ta, nu de cele mai multe ori este într-un mod constructiv”, a adăugat Ungurean.

Mentalitatea se schimbă cu greu

Psihologul Radu Leca a adus în discuție presiunea vinovăției induse de familie, subliniind impactul negativ pe care aceasta îl poate avea asupra sănătății mentale și fizice.

„Practic ți se induce ideea de vinovăție: ‘Din cauza ta ești singur astăzi, tu ai ales să divorțezi. Ce, nu-ți era bine? Nu era bărbat bun? De ce ai divorțat de el? Trebuia să mai închizi ochii. Ce dacă bea și te bătea? Treci peste că ești femeie. Ce crezi, eu n-am supraviețuit la fel? Crezi că taică-tu era vreun sfânt? Din cauza ta ești singură‘”, a explicat Leca, menționând că astfel de comentarii pot duce la îmbolnăviri sau alte probleme de sănătate.

Leca a remarcat că această mentalitate tradițională, în care femeile sunt încurajate să tolereze abuzul pentru a menține familia unită, persistă și este puțin probabil să se schimbe în următorii 30 de ani.

Caz concret: Cum o mamă nu și-a crezut fiica

Ungurean a încheiat discuția oferind un exemplu în care mama unei femei divorțate a reușit până la urmă să ofere sprijin, însă doar după o perioadă în casă cu abuzatorul.

„Cunosc un caz recent exact după același tipar, cuvânt cu cuvânt. Ea încerca să-i explice mamei în trecut că nu mai poate, iar mama îi spunea să-și ducă crucea, că soțul său a fost la fel și așa mai departe. După divorț am întrebat cum se comportă mama sa și mi-a zis ‘Este alături de mine 100%, mă ajută‘.

Mi-a explicat că după ce a născut, mama a stat cu ea în casă să aibă grijă de copil câteva săptămâni. După aceea i-a spus ‘Dacă vrei să faci acest pas, să știi că eu sunt alături de tine‘”, a conchis Ungurean.