Psihologul Radu Leca a avertizat într-o recentă emisiune la DC News TV că vacanțele nu ar trebui să fie folosite ca un mijloc de reconciliere în relațiile de cuplu

„Nu plecați în vacanță ca să vă împăcați! Mergeți în vacanță să descoperiți și altceva despre partenerii voștri, dar acest lucru se poate face și la noi pe teritoriul țării, chiar dacă prețurile sunt ca la Monaco”, a declarat Leca în emisiunea Ultrapsihologie.

Nu este bine când doar unul dintre parteneri vrea să facă un lucru

Ramona A. Dumitru, gazda emisiunii, a ridicat problema compromisului în astfel de situații, întrebând dacă reconcilierea prin vacanțe nu impune un sacrificiu semnificativ pentru unul dintre parteneri.

„Din punct de vedere psihoemoțional se merge pe ideea de compromis absolut. Dacă am fi o voce care ascultă ce se întâmplă în interiorul unuia dintre ei, auzim: Plec în vacanță ca să mă împac, dar eu nu vreau să fac asta. Dacă omul nu simte nevoia să facă asta, va fi cea mai tristă persoană din lume”, a explicat Leca.

Discuția a continuat cu observația că, în majoritatea cazurilor, doar unul dintre parteneri organizează astfel de vacanțe de împăcare, iar decizia rar vine de la amândoi.

Tăcutul care se gândește la evadare

Leca a oferit exemple de cupluri care nu se ceartă în mod constant, dar se confruntă cu o ruptură bruscă din motive hormonale sau sociale, rezultând în finalizarea relației. „Atunci subiectul spune că nu mai poate să rămână în cuplu. Răspunsul este o tăcere automată”, a spus el, subliniind că impunerea unor soluții forțate, cum ar fi vacanțele de reconciliere, nu aduce beneficii pe termen lung.

Cum încearcă bărbații să cumpere atenția unei femei

Psihoterapeutul Horia Ungurean, invitat special al emisiunii, a adus în discuție modul în care bărbații încearcă să ofere valoare prin lucruri materiale în relații, dar a subliniat importanța gesturilor simple și atenției.

„Scopul fiecărei vacanțe ar trebui să fie cultivarea atenției pentru partenerul nostru. Dacă ai văzut că o clătită a făcut-o fericită pe parteneră, la apus de soare sau ceva în acest spectru, atunci când te întorci acasă să nu mai încerci din nou să faci ce erai obișnuit, ci să-ți dai seama că e vorba despre niște lucruri simple”, a explicat Ungurean.

El a observat că, de multe ori, bărbații încearcă să își facă partenerele fericite prin cadouri scumpe, dar răspunsul acestora nu este întotdeauna bazat pe lucruri materiale.

„Din păcate, bărbații vor să facă femeile fericite printr-un inel, prin 101 fire de trandafir, prin lucruri materiale. Iar partenera vine cu un răspuns șocant nebazat pe lucruri materiale”, a conchis Ungurean.