Deși nu există vacanțe perfecte, psihologii fac apel la cupluri să evite certurile în călătorii fiindcă aceste momente pot reprezenta resurse prețioase în gestionarea situațiilor tensionate.

Emisiunea „Ultrapsihologie” de la DC News TV a avut ca subiect concediile, iar psihologii Radu Leca și Horia Ungurean au dezbătut pe larg această temă a vacanțelor în cuplu.

Radu Leca: Nu există vacanțe perfecte

Psihologul Radu Leca a vorbit despre un caz concret în care un tată și fiul său s-au distrat de minune într-un parc de aventuri datorită spontaneității, evidențiind faptul că de cele mai multe ori calitatea oamenilor dictează și succesul unei astfel de moment.

„Nu există vacanțe perfecte. Țin minte un moment cu un puști care a mers cu tatăl la tiroliană. Tatăl a mers la proprietarul tirolianei și i-a zis «Când se întoarce, uite aici încă 50 de lei, spune-i că este câștigătorul unei tombole și mai primește un dat pe tiroliană gratuit».

Și atunci îți dai seama că indiferent de vacanță, indiferent de loc, indiferent de faptă sau de produsul cumpărat, atât timp cât oamenii sunt atenți la detalii, surprizele nu sunt atât de importante. Important este omul lângă care stai”, a transmis psihologul Radu Leca.

Vacanța ca resursă în momentele dificile

Psihoterapeutul Horia Ungurean a punctat faptul că vacanța poate reprezenta o resursă prețioasă și că succesul unui concediu de acum ne poate ajuta în clipe mai grele din viitor. Totul se bazează pe psihologia cuplului fiindcă, atunci când doi oameni își doresc un parcurs comun, momentele de fericire din trecut pot stârni emoții puternice în prezent prin rememorare.

„O vacanță constituie și o resursă pentru rezolvarea unor probleme ulterioare în cadrul cuplului. Dacă într-o vacanță ne-am certat, s-au fixat niște amintiri neplăcute, e clar că nu vom mai putea face o referire pozitivă la acea vacanță.

În schimb, dacă ne-am făcut amintiri plăcute sau care rămân ca ceva important vom putea face referire în momentele mai grele. Asta întotdeauna este o resursă. Eu în cabinet în momentul în care lucrez cu cuplurile fac trimitere la prima întâlnire. Și ei instantaneu încep să zâmbească chiar dacă erau supărați sau tensionați”, a explicat psihologul Ungurean.

Unul dintre parteneri sau terapeutul pot veni cu această metodă

Accesarea acestor amintiri poate fi făcută de unul dintre parteneri sau terapeutul poate veni cu această abordare, așa că ideea unei vacanțe fără certuri este cu atât mai importantă pentru cupluri, a mai punctat Ungurean:

„Amintirile noastre care ne-au creat anumite emoții rămân ca o resursă și o vacanță în care nu ne-am certat sau în care ne-am înțeles mai bine devine o resursă pentru noi ca și cuplu. Nu este ceva vizibil sau palpabil cu care să venim într-o sacoșă de acasă, dar rămâne acolo ca o resursă și este suficient ca atunci când avem un impas să vină unul dintre parteneri sau poate terapeutul să amintească de o vacanță reușită.

Atunci poți întreba în cuplu «Cum a fost ultima vacanță?» și amintirile pozitive pot crea în prezent niște reacții emoționale care seamănă cu ceea ce s-a întâmplat atunci, iar lucrurile vor fi mai bune. Evident, toate acestea doar dacă nu există ceartă în vacanță și nu a existat o tensiune emoțională și acolo”.