În cadrul emisiunii “Tradiții românești în diaspora”, moderată de Flaviu Predescu la DC News TV, pictorița Narcisa Lungu, care este stabilită de 16 ani în Italia, a vorbit despre nevoile românilor care trăiesc în afara țării.

Aceasta a subliniat importanța menținerii contactului cu cultura și tradițiile românești, menționând că, de câte ori are ocazia, vorbește în limba română, deși adesea întâlnește conaționali care preferă să se exprime în limba țării gazdă, în cazul ei, italiana.

Nevoile diferă de la persoană la persoană

„Ce nevoi are un român care se află peste granițe?”, a întrebat moderatorul emisiunii Tradiții românești în diaspora, Flaviu Predescu.

„Este o întrebare destul de dificilă. Aici depinde de alegerile fiecăruia. De exemplu, eu vorbesc de câte ori am ocazia în română, dar mi se întâmplă frecvent să întâlnesc persoane care în loc să vorbească românește vorbesc în italiană. Depinde de alegerile fiecăruia. De aceea îmi este și dificil să mă exprim privind nevoile celor de peste granițe, nu știu dacă am importanța necesară pentru așa ceva. În numele tuturor mi-e greu să mă exprim”, a explicat pictorița Narcisa Lungu.

Pictorița vrea ca românii să fie recunoscuți la justa lor valoare

Narcisa Lungu a evidențiat și nevoia românilor de a fi respectați și considerați drept civilizați.

„Pot să vorbesc despre nevoile mele personale. Mi-ar plăcea să ne menținem în contact cât mai mult, să reușim să organizăm diferite manifestări culturale care să reprezinte România. Mi-ar mai plăcea și să le demonstrăm celor din Italia că suntem un popor civilizat care merită tot respectul și toată atenția. Eu cred foarte mult în acest aspect.

De exemplu am avut o doamnă din România în vizită pentru a rezolva organizarea unui eveniment. Această doamnă a început să-mi spună că în România vede numai lucruri urâte. Vă spun sincer că pe mine mă deranjează. Poate este doar faptul că locuiesc departe de România de foarte mult timp și păstrez în amintire doar lucrurile frumoase”, a adăugat Lungu.

Generalizările nu-și au locul

Flaviu Predescu a completat discuția, subliniind că nu toate lucrurile din România sunt negative și că generalizările nu sunt corecte. El a menționat că, deși există probleme, arta poate oferi o perspectivă mai adevărată și mai profundă asupra realității, ajutând la descoperirea și promovarea adevărului despre România.

„Așa este, nu merg generalizările, nu pot fi numai lucruri urâte. Mai sunt unele care nu funcționează, dar nu poate fi doar așa. Uneori poate că prin artă vedem și adevărul, tocmai asta caută arta: să descopere un adevăr”, a punctat moderatorul emisiunii.