Într-o intervenție la Antena 3 CNN, analistul Bogdan Chirieac a discutat despre intenția Israelului de a elimina Hamas, dar și despre reacțiile venite din Turcia după lichidarea liderului organizației teroriste Ismail Haniyeh.

Turcia joacă extrem de periculos

Chirieac a subliniat că Israelul a declanșat războiul împotriva Hamas, nu împotriva palestinienilor, și a evidențiat atrocitățile comise de Hamas pe 7 octombrie. Analistul a criticat dur Turcia, țară NATO, pentru declararea unei zile de doliu în memoria liderului Hamas, considerând acest gest drept o aprobare tacită a acțiunilor violente ale grupului din partea președintelui Recep Tayyip Erdogan.

Bogdan Chirieac și-a exprimat deschis admirația pentru Turcia, văzând-o ca o punte importantă între Occident și Orient și un potențial membru valoros al Uniunii Europene, dar reacția Ankarei este una de neacceptat.

Israelul va continua războiul împotriva teroriștilor

„Anunțul despre care vorbim a fost făcut chiar de Beniamin Netanyahu. Nu vorbim despre dacă ar putea urma, ci vor urma cu siguranță și alte atacuri. Dar apar niște lucruri absolut tulburătoare, cel puțin din partea Turciei, țară NATO, care a devenit o autentică putere regională sub conducerea lui Recep Tayyip Erdogan. Eu sunt unul dintre cei care consideră că Turcia ar trebui ca la un moment dat să intre în Uniunea Europeană, ar fi un câștig în primul rând pentru Uniunea Europeană.

Ni s-a spus că teritoriile palestiniene și Hamas sunt două lucruri diferite. Acum, liderul politic al Hamas este omagiat ca un șef de stat lichidat de către cineva. Păi cum facem asta? Pe 7 octombrie, bebelușul de două luni a fost băgat în cuptorul de pâine. Vorbim de crime dincolo de umanitate comandate politic de Hamas. Israelul nu a declanșat război împotriva palestinienilor, ci împotriva Hamas, dar reacția arată că Hamas înseamnă Palestina”, a transmis el, vineri dimineață.

Erdogan l-a declarat „frate” pe Haniyeh

„Dacă în cazul Iranului din motive politice putem înțelege asta, cum declari zi de doliu în Turcia, țară cheie a NATO, pentru Hamas? Deci Edrogan se declară frate cu un individ care a comandat atrocitățile din 7 octombrie? Deși cele două state, Israel și Turcia, au relații comerciale foarte puternice. Atenție, în Israel nu s-a atacat o unitate militară, ci civili nevinovați, copii, femei, absolut fără nicio legătură cu lupta, tineri care erau la festival. Te declari frate cu așa ceva?

Repet că am o admirație uriașă pentru Turcia pe care o văd la un moment dat cea mai sigură curea de legătură între Occident și Orient. Între timp s-a mai ridicat Arabia Saudită care a făcut niște progrese enorme în sensul deschiderii sub Prințul Mohammad bin Salman, dar Turcia este totuși lângă noi. Este la o aruncătură de aripă de avion. Cum faci lucrurile astea?

Da, Iranul este o teocrație, dar până și iranienii au ales un președinte mai pro-occidental, mai pro-american, arătând că vor o deschidere. Perșii au o istorie gigantică. Dar cum gestionezi momentul acesta când țara NATO Turcia declară zi de doliu?”, a conchis Bogdan Chirieac.