În emisiunea „Ce se întâmplă?” de la DC News TV, moderată de Răzvan Dumitrescu, au fost discutate noile măsuri privind zonele cu emisii scăzute și eventualele taxe pentru mașinile care circulă în orașe, subiect care a generat numeroase întrebări și controverse în trecut.
Introducerea zonelor cu emisii scăzute
Răzvan Dumitrescu a menționat că Apple Maps a început să avertizeze utilizatorii din România despre zonele cu emisii scăzute:
„De doi ani am tot pățit să primesc pe Apple Maps avertizarea următoare: Zonă cu emisii scăzute în față, asigurați-vă că aveți permisul de acces. Ori așa ceva nu vine de la Apple, nu se apucă ei să pună străzi în România după capul lor. Este clar că cineva le-a dat niște date. Apoi ne-am trezit în această săptămână cu proiectul de lege pe masă despre așa ceva.
A venit premierul și a spus că nu vrea taxe noi pentru mașinile care circulă în orașe. Întrebarea era dacă nu vrea de principiu sau nu vrea acum, înainte de alegeri. În al doilea rând, cât de legal ar fi ca o instituție a statului să furnizeze astfel de date către aplicații fără ca o lege să fie în vigoare”.
Reacția sociologului Mirel Palada
Sociologul Mirel Palada a răspuns cu o notă de scepticism față de legalitatea și moralitatea acestor măsuri:
„Astea sunt niște întrebări retorice, bineînțeles că se va aplica această măsură. Instituțiile statului fac ce vor ele, nu se ține cont de legalitate, de moralitate. Dacă se poate, se poate. Așa și la ei, spun «Lasă-i încolo de fraieri, le punem morcovi, apoi le spunem că trebuie să plătească, apoi le spunem că trebuie să-și țină respirația» și așa mai departe”.
Unde a dispărut transparența autorităților
Dumitrescu a adus în discuție și lipsa de transparență a autorităților locale, menționând dificultatea de a obține răspunsuri clare de la primari:
„Se întâmpla același lucru când veneau informații din afara țării, de la Net Zero Cities, că sunt 14 orașe din România care benevol au aplicat. Ziceau că se vrea neutralitate din punct de vedere climatic până în 2030. Am încercat să contactez primarii, doar doi ne-au răspuns, ceilalți ne spuneau că suntem nebuni. După care Coliban de la Brașov a anunțat oficial după ce a pierdut alegerile, deci chiar existau în sertare astfel de măsuri. De ce nu vorbesc public dacă tot vor votul cetățenilor?”.
Cât va mai răbda societatea?
Palada a continuat, sugerând că publicul larg nu conștientizează pe deplin implicațiile acestor măsuri:
„Pentru că le este frică să nu iasă lumea cu furci în stradă, dar nu se va ajunge acolo pentru că lumea nu înțelege despre ce este vorba cu adevărat. Știți când vor înțelege? Când va fi prea târziu și se vor trezi că nu mai găsesc carne pentru că orașul este cu emisii zero și nu se mai vinde carne.
Nu este SF, multe chestii care ni se păreau SF acum 10 ani acum sunt o normalitate. Cât despre mașini este strigător la cer ce se întâmplă, dar eu nu am nicio problemă, nu mă deranjează absolut deloc. Știți vorba marelui sociolog Mirel Palada, cel mai bun sociolog din epoca Pieleanu: Românii merită ce-i mai bun. Să ne doară până ne iese pe nas, până ne sar ochii din cap. Nu sunt răutăcios, sunt stoic, sunt înțelept, sunt doar cinic”.