În emisiunea „Academia de Sănătate” de la DC News TV, jurnalistul Val Vâlcu a discutat cu dr. Michael Schenker, medic oncolog la Clinica de Oncologie a Spitalului Județean „Sf. Nectarie” din Craiova, despre creșterea incidenței cancerului bronhopulmonar la femei și despre noile oportunități de screening disponibile în România.
Creșterea incidenței cancerului bronhopulmonar la femei
Dr. Michael Schenker a subliniat o tendință de creștere a incidenței acestui tip de cancer. Explicația este una simplă:
„În ultimii ani este o creștere a incidenței în rândul femeilor. Acest lucru se vede mai degrabă în țările care au implementată de mai mult timp o politică antitutun.
Este bine cunoscut faptul că cei mai mari fumători tot bărbații sunt. Probabil din acest motiv în ultimii ani în acele țări s-a inversat un pic incidența acestei boli, devenind din ce în ce mai mult identificată la femei comparativ cu bărbații”.
Noutăți în screening-ul pentru cancerul bronhopulmonar
O veste bună pentru pacienți este modificarea recentă a contractului-cadru cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) care permite realizarea unui CT cu iradiere redusă doar la recomandarea medicului de familie:
„Aș vrea să menționez că în noul contract-cadru cu Casa Națională de Asigurări de Sănătate (CNAS) există posibilitatea de a se face examenul Computer Tomograf cu energie joasă. Este decontat și pentru asigurați, și pentru neasigurați, inclusiv la recomandarea medicului de familie.
Aceasta este noutatea, pentru că până anul acesta investigația nu putea fi recomandată decât de medicii specialiști – pneumologie, chirurgie toracică, oncologie și așa mai departe – iar acum și medicii de familie vor putea să recomande această investigație la pacienții la care consideră că ar putea fi un beneficiu”.
Importanța screening-ului și intervalele de examinare
Întrebat despre intervalele de screening pentru depistarea cancerului bronhopulmonar într-o fază incipientă, dr. Schenker a explicat că acestea pot varia „Diferă în funcție de ghidurile în care ne uităm, dar diferă și în funcție de ce va arată primul CT pe care îl efectuăm”.
Un exemplu oferit de jurnalistul Val Vâlcu a fost cel al unei persoane de 50 de ani, fumător sau care lucrează într-un mediu toxic. Dr. Schenker a menționat că noile politici de screening, care permit medicilor de familie să recomande CT-ul cu energie joasă, reprezintă un beneficiu major pentru astfel de pacienți. Aceasta măsură va facilita depistarea timpurie a cancerului bronhopulmonar, crescând astfel șansele de tratament eficient și recuperare.