Într-o intervenție la Antena 3 CNN, analistul Bogdan Chirieac a discutat despre situația tensionată pe plan internațional, subliniind reacțiile și alianțele complexe ce au loc în regiune după lichidarea liderului Hamas de către Israel.

Israelul, operațiune perfectă pentru lichidarea șefului Hamas

Chirieac a explicat că lichidarea liderului Hamas nu a fost o surpriză, având în vedere declarația oficială a lui Beniamin Netanyahu după atacurile din 7 octombrie 2023:

„Cei care rămân în viață trebuie să se uite permanent în urma lor fiindcă vor fi lichidați, ceea ce Israelul a și făcut printr-o spectaculoasă operațiune de comando a Serviciilor Secrete. Nu este foarte clar deocamdată cum s-au desfășurat lucrurile, probabil vom afla. Deci pentru tot ce înseamnă lider Hamas în acest moment se dovedește că nu există niciun fel de siguranță”

Iranul și Hezbollah nu au șanse împotriva Israelului

Chirieac a discutat și despre potențialul răspuns al Iranului, subliniind că un atac direct este improbabil:

„Nu cred că Iranul va ataca direct Israelul, ci va ataca prin proxy de tipul Hezbollah, numai că și liderul Hezbollah a fost lichidat. Sperăm din tot sufletul să nu înceapă un război în Liban, dar Hezbollah este acomodat în Liban în acest moment din toate punctele de vedere și fără legătură cu statul libanez, că nu cere Hezbollah voie să stea acolo. Dar războiul s-ar desfășura pe teritoriul Libanului, iar acest lucru nu va face niciun serviciu Libanului”.

Securitate sporită pentru protejarea israelienilor din întreaga lume

În ceea ce privește întărirea securității pentru misiunile diplomatice israeliene, Chirieac a spus:

„Israelul a fost surprins descoperit o singură dată: pe 7 octombrie. Cine crede că din acest moment Israelul ar putea fi surprins se înșală amarnic. Aici este vorba de un ordin normal de sporire a securității pentru că se tem de atacuri teroriste desfășurate împotriva unor ținte civile.

Să fim serioși, de 9-10 luni, Israelul este pregătit de luptă și nu mai poate fi atacat cu adevărat de către nimeni, iar anunțul SUA descurajează Iranul să intre oficial ca stat în acest război. Nu cred că Iranul va face acest lucru. Să vedem ce va face Hezbollah, dar și aici cred că lucrurile trebuie privite cu echilibru, pentru că nici Hezbollah nu poate să facă față Israelului”.