Într-un interviu acordat jurnalistului Bogdan Chirieac la DC News TV, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), Raed Arafat, a discutat despre auditul realizat de Centrul Medico-militar de Excelență al NATO asupra sistemului de urgență din România.

Aceasta este prima dată când NATO auditează un serviciu civil, subliniind colaborarea și mentalitatea civil-militară promovată de România.

Auditul NATO asupra sistemului de urgență

Raed Arafat a explicat importanța și unicitatea acestui audit: „Este un audit care se face de Centrul Medico-militar de Excelență al NATO, un centru care se uită de regulă ca serviciile medicale militare să fie la nivelul solicitat de NATO. Este prima dată când se auditează un serviciu civil, pentru că insistăm pe colaborarea civil-militară și pe mentalitatea civil-militară, iar România este prima țară care a solicitat să fie auditat sistemul de urgență de către NATO ca sector civil.”

„Am ales primele trei zone care vor fi vizitate. La fiecare zonă o să fie un spital mare și un județ mai mic care nu este universitar. Acum au mers la Mureș și imediat după Mureș au mers la Neamț ca să vadă toată situația”, a adăugat Arafat.

Colaborarea civil-militară în situații de urgență

Arafat a subliniat că auditul nu a fost solicitat din cauza conflictului din Ucraina, ci pentru a continua colaborarea eficientă între structurile civile și militare: „Nu am cerut auditul pentru că este război. Noi lucrăm cu militarii și în urgențele civile. Nu uitați că în pandemie am lucrat cot la cot cu Ministerul Apărării. Lucrăm cot la cot cu Forțele Aeriene, cu toată lumea.”

El a dat exemplu colaborării sistemelor nemțești din timpul pandemiei: „Când au venit nemții să preia pacienții de la noi în Covid, nu au trimis echipă civilă, ci au trimis echipă militară de la forțele medicale și aeriene ale armatei germane. Au stat o săptămână cu noi și au fost conduse de o doamnă colonel chirurg. Colaborarea aceasta nu este doar pentru războaie, ci pentru orice situație.”

Ne pregătim pentru un cutremur despre care nu știm nimic

„Cel care nu se pregătește înseamnă că nu este conștient că orice, chiar dacă șansa este foarte mică, necesită pregătire. Noi ne pregătim pentru un cutremur care nu știm când va veni. Ne pregătim pentru situații care nu știm dacă vor apărea. Dar acesta este rolul nostru, să fim pregătiți. Nu avem voie să fim optimiști și să spunem «Lasă că nu se întâmplă»”, a conchis șeful DSU.