Dr. Raed Arafat, șeful Departamentului pentru Situații de Urgență (DSU), a abordat subiectul rutinei sale de zi cu zi, explicând că sunt momente în care nu poate să plece acasă de la serviciu. Conducătorul DSU a participat la interviurile DC News TV alături de Bogdan Chirieac, explicând cum și-a organizat „o garsonieră” la birou pentru a gestiona situațiile de forță majoră.
Arafat vrea ca românii să înțeleagă rolul său în DSU
Raed Arafat a explicat că activitatea DSU este centrată pe nevoile populației și nu pe interese personale: „S-au răspândit multe chestii (n.r. despre funcționarea DSU), iar populația este prima care trebuie lămurită. Înainte de oricine, omul de rând trebuie să aibă convingerea că noi ceea ce facem este pentru el. Nu este pentru orgoliile lui Arafat. Este cel mai important lucru pentru mine ca publicul să înțeleagă că nu duc cu mine nimic acasă, nici colegii mei. Eu nu am cum să iau un elicopter și să spun «Am plecat, la revedere, mi-am luat elicopterul».”
Jurnalistul Bogdan Chirieac a adus în discuție dedicația lui Arafat față de munca sa: „Apropo de asta, dvs. aveți o casă sau dormiți la DSU?”
„Nu, nu, am și un loc unde mă duc, o casă, dar la DSU stau destul de mult și asta e normal. Nu sunt singurul, am mulți colegi care fac asta. Eu am un birou care este cum s-ar spune tip garsonieră, pentru că într-adevăr sunt situații în care rămânem acolo. Au fost situații în care am dormit și două-trei zile la birou ca să putem rezolva niște chestii. N-am avut cum să mă duc acasă și nu sunt singurul, sunt și alți colegi la fel”, a răspuns Raed Arafat.
Chirieac: Nu ați muncit o oră toată viață
Chirieac a remarcat că Arafat este pasionat de munca sa: „Știți care e problema dvs.? Că nu ați muncit o oră toată viața. De ce? Pentru că sunteți pasionat de ceea ce faceți.”
Medicul a răspuns că pasiunea sa pentru ceea ce face îl motivează să continue: „Asta am zis-o întotdeauna. Cine practică pasiunea sa niciodată nu muncește. De aceea poate reacționez așa. Dacă nu mă interesa, poate acum eram în concediu undeva. «A luat COSU? Nicio problemă». Poimâine îmi zice să rupem pompierii și ambulanța la dispecerat, nicio problemă.”
VEZI ȘI: Mutarea COSU, consecințe grave. Raed Arafat: Dacă acum apare un Colectiv…
Importanța standardizării și colaborării eficiente între sisteme
Referindu-se la problematica mutării COSU la Ministerul Sănătății, șeful DSU a subliniat importanța integrării și colaborării strânse dintre actorii principali:
„Dar este păcat pentru că România a investit și efort și fonduri ca să ajungem cu sistemul nostru la nivelul la care suntem. Suntem una dintre foarte puținele țări care avem standardizare națională. Ambulanțele de la un capăt la altul al țării au aceleași echipamente. Dacă le chemi la o intervenție din trei județe, toți știu ce au de făcut. Nu suntem rupți unii de alții. Dacă am fi lăsați în pace să facem ce trebuie, am ajunge mult mai departe.”