Prof. univ. dr. Oana Moșoiu de la Facultatea de Psihologie și Științele Educației din cadrul Universității din București a fost invitata prof. univ. dr. Sorin Ivan la DC Edu. Discuția s-a îndreptat către comparația dintre testările PISA și evaluările naționale, însă acestea nu pot fi comparate, spune specialistul în educație Oana Moșoiu.
Diferența dintre testul PISA și Evaluarea Națională
„Testul PISA urmărește competențe mai transversale care sunt legate și de o anumită psihometrie, adică analizează și capacitățile cognitive care înseamnă: gândire critică, analiză, sinteză, analiză, capacitatea de înțelegere”, a explicat prof. Moșoiu.
„Noi nu putem compara examenele naționale cu PISA pentru că PISA are un anumit tip de scop și de funcție, oferind date la nivel internațional care fundamentează niște decizii la nivel internațional, de la împrumuturi bancare internaționale la poziția României pe harta mondială.
Examenele naționale sunt bazate pe curriculumul nostru și pe cât de mult achiziționează un elev din cunoașterea națională. Sunt niște teme legate foarte mult de școala românească, în timp ce PISA se așază deasupra și nu sunt comparabile în primul rând”, a adăugat ea.
Sunt totuși indicii: vedem că tinerii nu mai citesc în modul clasic
„De acord, dar rămân rezultatele acestea care exprimă un anumit nivel, țin de realitatea învățământului. Știm de exemplu că elevii nu prea mai citesc, este un adevăr din ceea ce vedem”, a punctat realizatorul emisiunii.
„Citesc altfel, citesc alt tip de conținut, citesc în altă manieră, citesc foarte mult mediat tehnologic. Nici chiar eu care am un antrenament tot prefer formatul de hârtie”, a comentat prof. Moșoiu.