Medicul primar ginecolog dr. Elvira Brătilă a participat recent la emisiunea „Academia de Sănătate” de la DC News TV, moderată de academicianul Irinel Popescu și jurnalistul Val Vâlcu, unde a adus în prim-plan particularitățile endometriozei și complexitatea tratamentului acestei afecțiuni.

Ce este endometrioza

Endometrioza, o afecțiune ginecologică cronică ce afectează aproximativ 10% dintre femeile de vârstă reproductivă la nivel mondial, se caracterizează prin prezența țesutului endometrial în afara cavității uterine. Aceasta poate provoca dureri pelvine severe, infertilitate și o calitate a vieții redusă pentru pacientele afectate.

Tratamentul endometriozei nu este exclusiv chirurgical

În cadrul discuției, dr. Brătilă a subliniat că abordarea tratamentului endometriozei este una multidisciplinară și nu se limitează doar la intervențiile chirurgicale.

„Endometrioza nu este boală al cărei tratament este doar chirurgia. Aici intervine și experiența medicului, pentru că tratamentul poate să fie medical până la un punct sau tratamentul poate fi combinat: chirurgical și medical. Dacă este chirurgical, pacienta nu pleacă acasă fără să fie sfătuită în ceea ce privește conduita pe termen scurt și pe termen lung, dar și conduita în ceea ce privește fertilitatea,” a transmis dr. Brătilă.

Ce presupune consilierea post operatorie

Tratamentul endometriozei poate varia de la administrarea de medicamente pentru gestionarea simptomelor până la intervenții chirurgicale complexe pentru eliminarea țesutului endometrial. De asemenea, dr. Brătilă a subliniat importanța consilierii post-operatorii, subliniind că fiecare pacientă trebuie să fie informată corect despre pașii pe care trebuie să îi urmeze pe termen scurt și lung, inclusiv în ceea ce privește fertilitatea.

„După intervenția chirurgicală le dăm pacientelor un scor de fertilitate în care să știe care sunt șansele de a obține o sarcină pe cale naturală sau dacă trebuie să meargă direct către reproducere umană asistată. Dacă întârzii momentul în care apelezi la reproducerea umană asistată, practic rezerva ovariană este ireversibilă. În momentul în care se termină, șansele cu ovocitele pacientei sunt aproape zero,” a adăugat medicul.