Dana Raluca Dărăban a reacționat la DC News TV după nemulțumirile expuse de prosumatori odată cu modificarea legii.
Invitată la emisiunea Totul despre bani moderată de jurnalistul Mihai Ciobanu, directorul Federației Asociațiilor Companiilor de Utilități din Energie (ACUE) a venit cu argumente privind schimbările legislative făcute recent.
Cum s-a modificat legea
Amendamentul la OUG nr. 27/2022 vine cu obligații semnificative pentru prosumatorii de energie electrică din România, impunând instalarea de baterii de stocare pentru cei cu instalații de cel puțin 10,8 kW.
Aceasta este o măsură care face parte dintr-un proiect de lege ce modifică și completează cadrul legislativ pentru piața de energie electrică și gaze naturale, vizând în special consumatorii finali.
Prosumatorul trebuie să devină parte din sistemul energetic național
„Acest număr mare de prosumatori se vede în ultimii doi ani, ceea ce este un lucru bun, dar prosumatorul va trebui să înceapă să devină cumva mult mai activ și parte din sistemul energetic național. Are nevoie de un rol activ în sistemul energetic național. Ar trebui să înțeleagă și el care sunt provocările în acest sistem.
Toată lumea crede că – și poate așa și trebuie, că sunt alții care trebuie să se ocupe de partea tehnică – atunci când apeși pe întrerupător se aprinde și se stinge lumina. Dar pentru că se aprinde și se stinge lumina, în spate se întâmplă foarte multe lucruri. O să dau un singur exemplu: în momentul de față, prosumatorii produc în timpul zilei, când și curba de consum este foarte jos. Curba de consum în România este mare dimineața și seara”, a explicat aceasta la DC News TV.
Energia produsă în timpul zilei trebuie stocată
„Pentru a putea maximiza această energie pe care ei o produc cu toții, în același moment, în timpul zilei, adică atunci când consumul este jos, trebuie găsite soluții. Mă bucur să aud că Ministerul Energiei și alte instituții promovează programe de stocare. Stocând ceea ce produci în timpul zilei, poți în primul rând tu ca prosumator să beneficiezi de energie respectivă când ai nevoie de ea, dar se poate folosi și un pic mai calculat în sistem.
În momentul de față eu știu ce nemulțumește pe foarte mulți, dar sunt niște limitări tehnice. Distribuitorii și-au înțeles rolul, și-au făcut și calculele necesare de investiții ca să satisfacă așteptările noilor prosumatori intrați pe piață, dar nu se poate întâmpla peste noapte. Proiectele de fotovoltaice se fac în maxim 2 ani, dar îmbunătățirea rețelei se întâmplă în 4-5 ani. În medie, cam acesta este decalajul”, a adăugat ea.
Rolul prosumatorului este important
„Prosumatorii trebuie să înțeleagă că rolul lor nu este unul minimizat. Este unul recunoscut, iar ei intră în momentul de față în calcule ca să se stabilească necesarul și tipul de investiții în unele rețele ca ei să poată beneficia tot mai mult de energie. Și pe noi ne ajută la țintele naționale, nu neg nimic din ceea ce se susține. Spun doar că, din punct de vedere tehnic, există o limitare”, a conchis Dărăban.
Ce se arată în lege
- Prosumatorii (persoane fizice sau juridice care produc și consumă energie electrică) cu instalații fotovoltaice sau de alt tip de cel puțin 10,8 kW trebuie să monteze sisteme de stocare a energiei (baterii).
- Capacitatea bateriilor trebuie să fie echivalentă cu 30% sau 50% din puterea instalației de producție a energiei.
- Termenul limită pentru instalarea acestor baterii este sfârșitul anului 2027.
- Dacă prosumatorii nu îndeplinesc această obligație până la termenul specificat, capacitatea de energie pe care o pot introduce în rețea va fi redusă automat la 3 kW.
- Aceste măsuri sunt incluse în proiectul de Lege pentru aprobarea Ordonanței de urgență a Guvernului nr. 32/2024. Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 32/2024 modifică și completează Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 27/2022.
OUG 27/2022 reglementează măsurile aplicabile clienților finali în piața de energie electrică și gaze naturale pentru perioada 1 aprilie 2022 – 31 martie 2023 și introduce modificări în alte acte normative din domeniul energiei.
Instalarea bateriilor presupune investiții suplimentare considerabile pentru conformarea cu noile reglementări.