Analistul de politică internă Bogdan Chirieac a vorbit despre scenariile posibile privind stabilirea calendarului alegerilor prezidențiale, după ce PNL s-a dovedit că nu se înmoaie și ține cu dinții de luna noiembrie, în dezacord total cu dorința PSD de a organiza tururile de scrutin în luna august.

Ori se fac alegeri la termen, ori se rupe coaliția

„Sunt două posibilități în acest moment, nu există cale de mijloc: ori se fac alegeri la termen, cum vrea PNL-ul, ori rup coaliția. Altă soluție nu văd, pentru că PNL nu va ceda. Mai este un lucru fundamental greșit, nu ați mărit aberant mandatul președintelui României la cinci ani ca să nu mai facem parlamentare și prezidențiale în același timp? A fost o idee foarte proastă, el trebuia adus înapoi la patru ani.

S-a spus că votul de la parlamentare influențează alegerea președintelui, așa că s-a modificat Constituția în 2003. Atunci, Adrian Năstase a cedat în mod greșit unor presiuni a ceea ce numim astăzi «hashtag». Acum vrei să faci prezidențiale și parlamentare în același timp? Cum rămâne cu influențarea votului pentru care s-a mărit mandatul președintelui la cinci ani? Se vede foarte bine că într-un fel au fost președinții de patru ani și într-un fel greșit au fost președinții cu mandate de cinci ani”, a explicat Bogdan Chirieac.

Pe cine avantajau alegerile în septembrie

„Este greu să tragem concluzii acum, că nu știm candidații, dar sunt avantajați «ai miei», prin Elena Lasconi, și Mircea Geoană. Eu cred că și dumnealui ar putea fi avantajat, rămâne să mai stabilească niște lucruri pentru a fi într-adevăr un candidat de primă linie. Nu văd ce l-ar împiedica să facă acest lucru imediat după 11 iunie, după Summit-ul NATO de la Washington, când pleacă de la onorabila instituție internațională euroatlantică”, a adăugat analistul politic.