Adrian Zuckerman, Ambasador al Statelor Unite ale Americii în România între 2019 și 2021, a dezbătut subiectul securității din Marea Neagră într-o emisiune exclusivă transmisă la DC News TV, în compania jurnaliștilor Bogdan Chirieac și Tudor Curtifan.

Când a venit vorba despre direcția care trebuie adoptată de Uniunea Europeană și NATO privind războiul din Ucraina și nenumăratele probleme generate de acest conflict, Zuckerman a insistat că comunicarea Occidentului trebuie să fie mai tranșantă în relație cu Federația Rusă.

Navele rusești care nu lasă în pace navele comerciale trebuie scufundate

„Dacă Europa și NATO se decid să participe la război este o chestiune, dar sunt alte lucruri care pot fi făcute. De exemplu, ucrainenii au avut mult succes cu distrugerea flotei rusești din Marea Neagră și multe vapoare rusești au părăsit Marea Neagră pentru Marea Azov ca să fie mai protejate. Unele vin înapoi acum și au amenințat că vor opri nave comerciale ca să nu fie comerț pe Marea Neagră.

Dacă se întâmplă așa ceva, mesajul ucrainenilor trebuie să fie foarte clar: dacă o navă rusească oprește o navă comercială în Marea Neagră, va fi scufundată, fără discuții. Nimeni nu le-a spus asta încă rușilor, dar trebuie spus. Europa nu vorbește pe un ton simplu și corect cu o țintă”, a explicat acesta la DC News TV.

Multe state europene fac jocuri subterane

„Cu cât durează mai mult acest război, cu atât Europa și NATO apar mai slabi. Avem ungurii care joacă cu Vladimir Putin și încearcă să-i protejeze, slovacii și cehii sunt din nou acolo, bulgarii, sârbii… cu cât durează asta mai mult, cu atât lucrurile se complică și-l favorizează pe Putin. Acest lucru rezultă direct din nepregătirea Europei pentru o asemenea invazie”, a adăugat Adrian Zuckerman.