În cadrul unui interviu acordat DC News, Florinela Georgescu, director executiv al Administrației Naționale de Meteorologie (ANM), a discutat despre furtuna intensă care a traversat România în noaptea de 13 spre 14 iunie.
Florinela Georgescu a explicat complexitatea estimării exacte a momentului și locului în care fenomenele meteo vor atinge intensitatea maximă, dar a subliniat că era destul de sigur că partea de sud a țării va fi afectată de fronturi de precipitații și furtuni.
Evoluția Furtunii
Georgescu a explicat că furtuna a început în sud-vestul țării, afectând județele Caraș-Severin și Mehedinți, și s-a extins ulterior către restul teritoriului.
„Furtuna aceea a fost una deosebit de puternică, ne așteptam la acest lucru”, a declarat Georgescu.
Fenomenul a fost influențat de fronturi de aer rece care au pătruns în țară, provocând furtuni în zonele sudice, Oltenia și Muntenia, unde temperaturile erau foarte ridicate în cursul zilei.
Cauzele Furtunii
Explicând cauza furtunii, Georgescu a menționat că pătrunderea maselor de aer rece în regiunile cu temperaturi ridicate a fost factorul determinant.
„Pătrunderea aceasta rece a determinat cauza furtunii”, a spus ea la DC News TV. Masele de aer reci au stagnat deasupra Europei de Vest și Nord-Vest, traversând ulterior continentul și ajungând în Mediterană, de unde au abordat România.
Impactul și intensitatea furtunii
„A traversat mare parte a țării până la urmă. Sigur, a fost cu intensități diferite”, a menționat Georgescu.
Ea a subliniat că regiunile sudice au fost cele mai afectate din cauza temperaturilor ridicate înregistrate în cursul zilei.