Ana Maria Smaranda Cojocaru a participat la emisiunea „Departe de România” moderată de Gabriel Nuță-Stoica și difuzată săptămânal la DC News TV. Aflată în capitala Peruului, Lima, încă din 2016, românca a vorbit despre dorul de casă și despre traiul în America de Sud.

Revenirea în România după opt ani de Peru

Jurnalistul Gabriel Nuță-Stoica a întrebat: „De ce îți este cel mai dor din România și la ce te aștepți după opt ani să găsești aici?”.

„Din păcate, eu familie nu mai am în țară, dar mi-e foarte dor de tradițiile de Crăciun când veneau copiii să bată la ușă și să cânte colinde. Aici, în Peru, Diana a venit și m-a colindat anul trecut. Atât de dor mi-era…

Mi-e dor de mâncarea românească. Chiar dacă gătesc românește aici, unele produse chiar și dacă încerci să le faci nu-ți reușesc. De exemplu murăturile nu ies niciodată aici ca în România. Mi-e dor de niște murături”, a răspuns Ana Maria.

Văzduhul Limei nu se compară cu cerul albastru din Iași

„Mi-e dor și de cerul frumos. Aici, în Lima, avem un cer gri, iar orașul se numește Lima cea Gri. Mi-e dor de cerul din Iași, un cer albastru, frumos. Cum se zice… «Iarba verde de acasă / Să mă rătăcesc prin lume nu mă lasă»

„Orașul este foarte poluat, plus că Lima este un oraș situat în deșert. Avem mare, dar orașul este situat în deșert. Praful se ridică și contribuie la acest efect, dar și poluarea”, a adăugat ea.