În cadrul emisiunii Ultrapsihologie moderată de Ramona A. Dumitru la DC News TV, psihologul Radu Leca a explorat complexitatea dinamicii relațiilor de cuplu și nevoia de validare personală.
Validarea în relațiile de cuplu
Radu Leca a subliniat importanța validării în cadrul relațiilor de cuplu, afirmând că aceasta este esențială încă de la început.
„Validarea este cuvântul de la care se pleacă în această emisiune. Din secunda în care alegi să te căsătorești, ai senzația o perioadă lungă de timp că totalitatea lucrurilor pe care tu le faci în acel cuplu te reprezintă”, a explicat el.
La început, partenerul este perceput ca fiind cel mai bun și cel mai potrivit, însă, în timp, creierul se obișnuiește cu această persoană, vizualizând-o mai degrabă ca pe un membru al familiei decât ca pe un partener.
Evoluția percepției partenerului
„După o perioadă de timp, creierul se obișnuiește atât de tare cu acel om încât îl vizualizează drept frate-soră, membru al familiei, nu partener”, a spus Leca.
În acest punct, apare dorința de a explora și de a testa noi posibilități în afara relației. Creierul se orientează spre ceea ce Leca denumește „zonă de forare sau o zonă de testare a solului”, adică explorarea interacțiunilor cu alte persoane.
Reînceperea căutării și activarea socială
Când o persoană decide să redevină activă în căutarea de noi experiențe, începe să observe o schimbare în dinamica socială.
„Când te-ai hotărât să reîncepi căutarea, forarea, testarea, până și cei din jurul tău au început să se activeze brusc”, a explicat Leca.
Aceasta duce la primirea de complimente și invitații, fiind un semn că persoana este percepută din nou ca fiind disponibilă și atractivă.
Diferențierea între parteneri ocazionali și relații de lungă durată
Privirea joacă un rol crucial în identificarea partenerilor ocazionali față de cei pentru relații de lungă durată.
„Privirea este cea care face diferența între partenerii posibil de o zi și cei de lungă durată”, a precizat Leca.
Claritatea intențiilor și oferta de relație influențează modul în care persoana este percepută de cei din jur.
„Este evident că tu cauți o relație și atunci totul în jurul tău se schimbă”, a concluzionat psihologul.