Ambasadorul Ordinului Suveran al Maltei la București, E.S. Robert Musneci, a participat la interviurile DC News TV alături de jurnalistul Bogdan Chirieac.

Cei doi au discutat despre misiunea Ordinului în România, iar ambasadorul a explicat cum mobilizarea în cazul crizei refugiaților ucraineni din iarna și primăvara anului 2022 a fost aproape instantă.

Echipele Ordinului, la graniță în 24 de ore

„Cu ocazia invaziei Rusiei în Ucraina am lucrat imediat, după 24 de ore, am fost alături de SMURD la graniță când au venit primii refugiați ucraineni. Au venit și Crucea Roșie, Salvați Copiii și mulți alții, dar noi am reacționat imediat: în 24-48 de ore am pus centre de informații la graniță.

După am înființat un depozit pentru ajutoarele venite din partea Ordinului la Beregovo, care este la 40-50 km de graniță în Ucraina. Am semnat un acord de colaborare în Slatina de după Sighetul Marmației. De un an și jumătate avem un acord de colaborare cu Camenița Podoliei, care este la 150 km de la graniță. Acolo mergem aproape săptămânal cu ajutor”, a explicat E.S. Roberto Musneci.

Cum continuă Ordinul Suveran de Malta să ajute Ucraina

„Deci strângeți bani, produse și duceți ajutoare în Ucraina în momentul acesta”, a punctat Bogdan Chirieac.

„Da, asta facem noi din România, iar frații noștri din Polonia acționează într-o altă zonă a Ucrainei pentru că logistic vorbind este mult mai simplu pentru ei. La noi este mai simplu să fim catalizator pentru ajutorul care vine din România, din Austria, din Ungaria, din Italia. Am deschis cu banii de la confrații noștri din SUA trei bucătării mobile care sunt acum în Ucraina.

Avem în plan, cu fonduri care au venit din Germania, un spital mobil, adică două-trei containere pentru tratarea sindromului stresului posttraumatic (PTSD), pentru cei care ajung în Camenița din zonele de operațiune cum ar fi Bahmut”, a conchis Musneci.