În cadrul emisiunii DC Anima, moderată de Tudor Tim Ionescu pe DC News TV, Alexandru Maria, subofițer operativ MAI, a discutat despre miturile legate de comportamentul câinilor, aducând clarificări bazate pe experiența sa vastă în domeniu.

Mitul câinelui care latră și nu mușcă

Unul dintre miturile des întâlnite este „Câinele care latră nu mușcă”. „Pe mine efectiv mă deranjează. Este un mit pentru mine. Poate să te muște și câinele care latră. E o legendă”, a explicat el.

Aceasta este o clarificare importantă pentru toți cei care dețin sau interacționează cu câini, ajutând la înțelegerea corectă a comportamentului acestora.

Frica și reacția câinilor

Un alt mit discutat de Alexandru Maria este legat de frica pe care câinii o simt la oameni.

„Oameni buni, câinele te mușcă pentru că frica este singurul miros care nu e cuantificabil de către câine”, a spus el. „Păi ce animal pe Pământul ăsta e atât de nebun încât să-l muște pe unul care e mai puternic decât el?”, a întrebat retoric subofițerul.

Natura și claritatea în reacțiile câinilor

Alexandru Maria a subliniat că animalele, inclusiv câinii, nu trăiesc în confuzie: „Natura e verde, roșie, galbenă, albastră. Natura e clară, așa a lăsat Dumnezeu pe Pământ. E clar, alb și negru. Nu există gri în natură. Când tu ești în gri, câinele nu mai înțelege”, a explicat el.
Când oamenii emit semnale confuze, câinii reacționează instinctiv, adesea mușcând pentru a se proteja.

„Reacționează violent dacă lui natura i-a spus mereu: «Mai bine mușcă tu primul decât să te muște ăla pe tine»”, a conchis el.