Psihologul Radu Leca a dezvăluit, în cadrul emisiunii “Ultra Psihologie” moderată de Ramona A. Dumitru pe DC News TV, detalii despre comportamentul abuzatorilor și impactul acestora asupra celor din jur.

El a împărtășit o întâmplare personală pentru a ilustra modul în care abuzatorii manipulează și provoacă disconfort în relațiile interpersonale.

O întâmplare personală

Radu Leca a povestit o situație întâlnită în cabinetul său, în care o prietenă veche îl vizita pentru sfaturi.

„Într-un timp o doamnă venea și vorbea cu mine, prieten de foarte mult timp, de vreo 20 de ani și la un moment dat prin ușa de la cabinet am văzut o siluetă, dar numai când era ea acolo”, a relatat psihologul.

După ce a observat repetitiv această prezență, Leca a decis să confrunte situația, ceea ce a dus la o reacție neașteptată din partea soțului clientei sale.

Reacția soțului

După ce l-a invitat înăuntru, Leca a făcut o glumă menită să provoace o reacție, întrebând:

„Păi și îi spui acuma că divorțezi și că ești îndrăgostită?”, iar reacția soțului a fost imediată și intensă:

„Partea cu divorțul nici măcar nu l-a mișcat, ce la afectat pe el foarte tare a fost ca a auzit ca ea ar fi îndrăgostită de altcineva. S-a schimbat total la față, s-a întunecat și a spus «de colegul tău de la muncă ești, nu-i așa? Bănuiam!» și a plecat trântind ușa”, a povestit psihologul.

Sensibilitatea abuzatorilor

Psihologul a explicat că abuzatorii sunt adesea sensibili, ceea ce se datorează experiențelor lor din copilărie:

„Sunt aparent sensibili abuzatorii, ei, la rândul lor au fost abuzați în copilărie. Ei încearcă să creeze disconfort ca să se încarce cu tot răul ăla”, a spus el.

Leca a subliniat că abuzatorii își exprimă frustrarea prin manipulare și intimidare, afectând negativ stima de sine a victimelor lor.

Strategiile de manipulare

Acesta a continuat să descrie comportamentul manipulator al abuzatorilor:

„Te jignesc, te fac să fii al nimănui, îți spun că te îmbraci îngrozitor, afirmă despre tine doar lucruri rele și încep ușor, ușor să-i împartă pe toți cei din jur împotriva ta”.

El a subliniat că aceste tactici sunt folosite pentru a izola și controla victimele, creând un mediu de disconfort și nesiguranță.