Profesorul Mircea Coșea a participat la emisiunea Totul despre bani de la DC News TV, moderată de jurnalistul Mihai Ciobanu. Europarlamentar în anul 2007, profesorul Coșea spune că nu are mare încredere în noul rând de eurodeputați trimiși de România la Bruxelles.

„Am suferit intelectual”, denunță Coșea

„Eu, ca fost parlamentar european, am trecut prin momente foarte dificile în această campanie electorală. Nu m-am tăvălit pe jos, dar am suferit intelectual văzând cine sunt cei care au fost propuși pentru Parlamentul European: niște anonimi și niște amatori.

Ai câțiva în frunte care sunt politicieni, care vin în țară să facă niște conferințe de presă să ne vorbească despre eliminarea pensiilor speciale, dar acolo la Bruxelles… nu. În campania asta am văzut la televizor candidați care m-au uimit prin lipsa lor de cunoștințe, nu numai privind economia, ci privind Europa”, a transmis Coșea la DC News TV.

Soft power e prioritatea câtorva în Europa

„Un personaj celebru mi-a spus că cea mai mare problemă a Europei este soft power și că va milita. Ce ne pasă nouă când nu avem Schengen, când nu avem banii pentru pierderea cotației la grâu și așa mai departe. Lucrurile astea trebuiau rezolvate. Cei care sunt pe liste vor intra din nou în Parlament deși au fost campionii absenteismului în Parlamentul European. Ce ne așteptăm să fie acolo?

Trebuie să se înțeleagă că Uniunea Europeană este un loc unde se negociază. Noi nu am învățat lucrul acesta. Negocierile sunt făcute pentru ca lucrurile să fie făcute în conformitate cu ce poți tu ca țară, mergând pe linia Europei, dar cu anumite capacități naționale”, a adăugat analistul.