Președintele Asociației Romtransplant, prof. dr. habil. Horațiu Moldovan, a transmis la DC News TV că Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București ar putea juca un rol important în creșterea numărului de donatori la noi în țară.

Cum ar putea Spitalul de Urgență Floreasca să participe la proiect

„Spitalul Clinic de Urgență Floreasca din București are avantajul de unei Unități de Primiri Urgențe de dimensiuni foarte mari în care adresabilitatea este ridicată. Este unul dintre punctele în care vin în fiecare zi foarte mulți pacienți care trec din oprirea activității circulatorii, prin stop cardiac, și care sunt resuscitați sau sunt în curs de a fi resuscitați. Ca atare, este un loc prielnic dezvoltării acestei tehnologii.

Există multiple ture de gardă ale medicilor de urgență în fiecare zi care pot să fie specializați și să fie antrenați pentru a recunoaște situațiile și candidații pentru această formă de prelevare. Acesta este chiar rolul unei asociații științifice, de a crea cadrul științific și metodologic în care oamenii din spitale să fie instruiți să facă această activitate”, a transmis prof. Horațiu Moldovan în timpul emisiunii Academia de Sănătate moderată de prof. univ. dr. Irinel Popescu.

Ce modificări de acte normative ar trebui efectuate

„Prezența unui centru de transplant cardiac și a unei echipe de chirurgie cardiacă pun la dispoziție și posibilitatea de asistență circulatorie folosind dispozitive mecanice de diverse tipuri car pot avea un rol.

Pe de altă parte, modificările de acte normative care țin de preocupările Agenției Naționale de Transplant trebuie să aibă și un suport științific de dezvoltare conceptuală și, de asemenea, suntem încrezători în acest sens că asociația noastră poate furniza elemente importante în dezvoltare. Lucrurile nu pot evolua decât în combinație cu instituțiile specializate care să ne pună la dispoziție cadrul oficial de dezvoltare a unui asemenea program”, a adăugat prof. Moldovan.