Comisarul-șef din cadrul Serviciului de Expertize al Institutului Național de Criminalistică, Daniel Staicu, a explicat cum poate fi identificat un om doar după scris, la emisiunea Culisele Justiției de la DC News TV

Cum poate fi identificat scrisul

„Când examinăm un scris, spre exemplu, fiecare scris, în funcție de cantitatea pe care o are, are niște caracteristici generale care, individual, pot fi găsite în scrisul mai multor persoane, dar cumulate le găsim în scrisul unei singure persoane. În funcție de cantitatea de examinat putem să facem aprecieri.

De asemenea, este foarte important să avem în vedere calitatea modelului de comparație. Fără niște modelele de comparație corect ridicate și a căror proveniență nu este certă, avem limitări. Orice activitate are limitările ei, nu există un adevăr absolut. Noi scoatem întotdeauna tot ce putem din fiecare urmă în parte. Scrisul este, la rândul lui, o urmă”, a explicat el.

Care este aportul tehnologiei

„Din ce ne spuneți, fiecare mod de scrie al unui om îl identifică clar dacă ai cu ce să-l compari”, a adăugat jurnalista Laura Duță.

„În anumite situații sunt și cazuri în care un scris este dificil de identificat, dar nu imposibil. Noi întotdeauna facem tot ce putem. Calculatorul și echipamentele pe care le avem ne ajută să mărim, să examinăm, dar activitatea este exclusiv umană”, a răspuns comisarul-șef.