În societatea contemporană, presiunile puse pe umerii copiilor de către părinți pot avea repercusiuni profunde asupra sănătății lor emoționale și mentale. Psihologul Radu Leca, este invitat în emisiunea “Părinți Prezenți” pe DC News TV, unde aduce în discuție această problemă delicată, subliniind efectele negative ale așteptărilor nerealiste.
Așteptările nerealiste ale părinților
“Copiii care au părinți care își doresc de la ei lucruri imposibile, acești copii dețin o pereche de părinți profund bolnavă. Ei sunt bolnavi și emoțional, și mental și copiii săracii încearcă să găsească o formă de cauzalitate a comportamentului părinților lor, de tipul «de ce tata își dorește atât de tare ca eu să fiu campion?» sau «de ce mama spune că este fericită numai dacă eu câștig nu știu ce medalie?» sau «de ce părinții mei sunt atât de înnebuniți ca eu să fiu olimpic?»” a transmis Radu Leca.
Iluzia societății academice
“Într-o lume a fantasticului și a minciunilor în care toată lumea poate cumpăra pe toată lumea, noțiunea de societate academică reprezintă o iluzie. Degeaba noi încercăm să materializăm un algoritm al scopurilor non-perfide în educația academică a copiilor noștri, fiindcă acesta nu va fi niciodată realizat din niciun punct de vedere.” a subliniat acesta.
Algoritmul societății românești
“Algoritmul pe care în acest moment societatea românească îl imprimă celor mai noi membri are legătură cu furtul intelectual, minciuna, iluzia, corupția, hărțuirea, bullying-ul, sexualitatea exprimată de la 9 ani și multe alte permisiuni care ajung să găsească cele mai importante breșe în educație și se folosesc de ele ca să îmbolnăvească copiii rămași mai normali în interior.” a conchis psihologul.