Educația financiară este o abilitate esențială pentru orice persoană, dar mai ales pentru copii, care trebuie să învețe de mici cum să gestioneze banii și să ia decizii înțelepte. Adrian Asoltanie, trainer, speaker și antreprenor, a vorbit despre cum să integrăm educația financiară în familie, în cadrul conferinței “Quo Vadis 2024” difuzată pe DC News TV.
Părinții, primul exemplu pentru copii
“Cum integrăm educația financiară în familie?” a întrebat jurnalistul Val Vâlcu.
“Păi cu toții ne dorim copiii responsabili, care să înțeleagă valoarea banului, care să ia decizii mai înțelepte pe parcursul vieții, că la vârsta copilăriei e evident, îți dorești tot ce vezi pe la colegi, pe la prieteni, pe la vecini. Din punctul ăsta de vedere, cred că părinții sunt primul exemplu sau cel puțin ar trebui să fie primul exemplu prin propria gestionare a banilor, pentru că una din cele mai frecvente greșeli pe care le facem noi ca adulți, respectiv în cupluri, de cele mai multe ori, este faptul că discutăm despre bani spre sfârșitul lunii, când banii se termină și atunci se întâmplă niște chestii. Păi se întâmplă în primul rând că banii s-au dus, deci nu prea mai avem ce să mai împărțim. Eventual împărțim reproșuri, a cui e vina, cine ce a făcut, și ăsta e un exemplu foarte prost pentru copii. Da, pentru că e practic exemplu unor părinți, unor adulți iresponsabili care nu știu ce se întâmplă cu banii lor și care sunt luați prin surprindere de situația financiară.” a explicat Adrian Asoltanie.
Discutați despre bani în ziua de salariu
“Și atunci eu le zic întotdeauna oamenilor, discutați despre bani în ziua de salariu.” a continuat expertul în educație financiară. El a subliniat că este important să avem o planificare financiară și să ne stabilim obiective și priorități pentru banii noștri. De asemenea, a recomandat să implicăm copiii în aceste discuții, să le arătăm cum ne organizăm bugetul și să le dăm sarcini și responsabilități legate de bani, în funcție de vârsta lor.
Adrian Asoltanie a mai spus că educația financiară este o investiție pe termen lung, care va avea efecte benefice asupra copiilor noștri, atât din punct de vedere material, cât și din punct de vedere emoțional și social.